Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

Елизабет Нелсън разказва историята си и изтъква причини, които показват, че няма нищо лошо в това да отглеждате децата си сами

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

Елизабет Лора Нелсън живее в Бруклин с двете си дъщери и без куче, независимо от факта, че е обещала на децата си, че ще им вземе. Тя пише, пече сладки, участва в маратони и прекарва много време, в което мисли как да живее по-добре с дъщерите си.

Тя взема най-доброто за себе си от всеки един момент. "И веднага щом мога, ще им взема куче" - това са думите, които откриваме в блога на Елизабет.

Тя е на 36 години. Отдава се на писането, за да преживее трудните моменти в живота си. Тя е жертва на изнасилване и разведена жена. Това обаче не сломява духа ѝ, дори напротив. Елизабет живее заради собственото си Аз и заради децата си. Обича да се забавлява, да се смее и да прави хората около себе си щастливи.

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

В блога си тя говори за своя живот и за трудните моменти, през които преминава. Майката на две деца, за които се грижи сама, се опитва да помогне на други самотни майки, като им вдъхва кураж. Тя споделя пет причини, поради които е по-добре да бъдем сами, пред това да бъде, нещастни всеки ден в брак, който не не радва. А ето и кои са те.

1. Не се будите всяка сутрин, обзети от гняв

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

"Когато се намирате в нездравословна връзка, най-малкото нещо може да ви разгневи. По време на типичната сутрин, докато бях женена, вече щях да съм тичала в парка, да съм приготвила закуската, да съм опаковала обяда на дъщерите си за училище, да съм намерила изгубена ръкавица и да съм разтървала децата от караница, докато съпругът ми сънливо се дотътря до кухнята. Той ще сложи кафето да се вари и ще стои по пижама, докато чака да заври. Ето това ме изкарваше извън релси. Децата бяха свикнали да ме чуват как крещя.

Като самотна майка аз все още аз съм тази, която трябва да свърши цялата работа, но вече не трябва да гледам как човекът до мен си пие спокойно кафето, съзерцавайки случващото се навън през прозореца. И вече не съм майката, която постоянно крещи.”

2. През уикендите си взимате почивка от майчинството

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

"Споменах ли, че всяка сутрин трябва да правя всичко сама? Забравете го! Уикендите са времето, в което не ми се налага да правя нищо. Когато децата са при баща си, мога да правя каквото си искам или пък да не правя нищо. Вечерта мога да изляза с приятелките си и да отидем на караоке, без да се притеснявам, че ще се прибера в 4 сутринта пияна и потна, а мъжът ми ще ми се ядоса. Ако искате да се разходите през зимата в студа, никой няма да ви мрънка, че замръзва.

Разбира се, когато се разведох, ми беше трудно да се разделям с момичетата за няколко дни и все още понякога много ми липсват. Но успях да се науча да се възползвам максимално от времето, в което съм сама. От една страна, то ми дава възможност да презаредя силите си и да бъда още по-добра майка, а от друга - да не губя собствената си идентичност като човек.”

3. Вие определяте правилата

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

"Въпреки че съм разведена, двамата с бившия ми съпруг измисляме различни стратегии, свързани с възпитанието на децата. Когато стане въпрос за правилата вкъщи обаче, аз съм тази, която ги определя. Вече не се налага да убеждавам децата да си лягат, след като баща им ги е разсънил. Вече не се чува: "Но тате ми каза, че мога да ям на дивана!”.

Няма нужда да се боря със съпруг, който не признава методите ми на възпитание и дисциплина. Когато децата са само с мен, няма кого другиго да слушат. Това ги прави по-послушни. Да, отговорността да поемаш всички задължения сама, 
без да имаш подкрепа от друг човек, е наистина голяма, но всичко си заслужава. Защо? Защото аз съм майка. Това е достатъчно!”

4. Ще откриете колко невероятни са приятелите ви


Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

"Когато сте самотна майка, приятелите ви наистина ви помагат. Поне при мен е така. Независимо дали става дума за прибиране на децата от училище, или за вечерята им, да ме почерпят едно питие и да слушат поредната ми драма, или да ми помогнат с тежките торби от магазина, приятелите ми винаги са до мен.

Когато се опитваш да спасиш вече проваления си брак, се изолираш. Когато се разведеш, домът ти се превръща в едно малко общество, което те подкрепя. През по-голямата част от времето дори не се смятам за самотна майка, защото имам куп приятели, които винаги са насреща, за да ми помогнат.

През уикендите им се реванширам. Правим си пижамени партита с преспиване. По този начин се опитвам да ги разсея от ежедневието им и да им покажа какъв е моят свят. Женените майки обичат този тип скъсване с реалността. Като приятелки, не им го отнемайте!”


5. Отново имате надежда за бъдещето си

Историята на една майка: Защо избрах да бъда сама вместо нещастно омъжена?

Докато бях женена, имах чувството, че животът ми отдавна е предначертан. Щях да прекарам живота си с един единствен човек. Идеята би трябвало да е чудесна, вълнуваща и удоволетворяваща - всичко, което един брак трябва да бъде. Докато не се почувстваш нещастна...

Започнах да си задавам въпроси. Искам ли една от дъщерите ми да попадне в такъв брак? Не, разбира се. Искам децата ми да знаят, че никога не е късно да промениш живота си и да бъдеш щастлив, дори това да бъде с цената на неспазена клетва. Затова вместо да остана в брак, който не беше нито за мен, нито за съпруга ми, аз реших да предприема крачката и да рискувам, за да създам по-добър живот за всички ни.”


Да, преживяването на развода е много тежко. Трудно е за нас, за бившия и за децата. Но знаете ли какво е по-трудно? Да се чувствате самотни всеки ден, знаейки, че нещата никога няма да се подобрят.

Ако статията ви е харесала и искате да четете още подобни материали, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

17 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay