Историята на лекар, който спасил хиляди бебета със своята морковена супа

Историята на лекар, който спасил хиляди бебета със своята морковена супа

Името Ърнст Моро не е познато на много хора, тъй като няма много информация за него в книгите, няма филми за него и не говорят за този лекар по телевизията. Но лекарите познават този австрийски педиатър като изключителен специалист, чиито пробиви помогнали за спасяването на хиляди бебета и все още се използват в медицината.

Д-р Ърнст Моро е направил много толкова много за децата по целия свят. Запознайте се с този невероятен лекар и прочетете неговата история...

Д-р Ърнст Моро е роден в Любляна, Словения, която тогава е част от Австро-Унгарската империя, през 1874 г. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в университета в Хайделберг, Германия. По това време педиатрията започнала да се развива като независима област на медицината в Европа. През този период смъртността при кърмачета била много висока, достигайки близо 25%. Една от основните причини, поради които хиляди бебета умирали тогава, била диарията. Доктор Мороу успял да намери начин да спасява бебетата и неговото лекарство е просто и гениално едновременно.

Ърнст Моро предложил да се дава на бебетата супа от моркови, приготвена по негова собствена рецепта.

Морковената супа на Моро има само 3 съставки:

500 грама моркови

вода

сол

За да приготвите супата, трябва да измиете и почистите морковите и да ги сварите във вода. Прецедете морковите и добавете вода, така че общото количество течност да стане 1 литър. Добавете щипка сол.

Оказва се, че тази обикновена супа спира диарията при кърмачетата, дори в най-тежките й форми и тази рецепта помогнала да се спасят хиляди деца. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази морковена супа, пречат на бактериите да се задържат на чревните стени, като по този начин диарията спира. С течение на времето това лекарство било заменено с антибиотици и антидиарийни лекарства, но в онези дни то помогнало за драстичното увеличаване на процента на преживяемост при кърмачета.

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още куп открития на Ърнст Моро, които се използват и в съвременната педиатрия.

Той открива така наречения "възприемащ рефлекс" или рефлексът на Моро, който помага да се открие спастична церебрална парализа при кърмачета.

Той въвежда термина "първи триместър" и описа основните характеристики на този период на бременността.

Той разработил прост кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те години на миналия век.

Той открил, че организмите на кърмените бебета се борят с бактериите по-ефективно в сравнение с децата, хранени с адаптирано мляко.

Доктор Моро се пенсионира от университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като частен педиатър до 1948 г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay