Как да възпитаваме емоционална интелигентност при децата

Как да възпитаваме емоционална интелигентност при децата

Колкото и да е важно да развиете когнитивните умения на детето си, толкова е важно да подхранвате емоционалната му интелигентност. Да бъдеш емоционално интелигентен означава да можеш да изразяваш и управляваш собствените си емоции, без да нараняваш чувствата на другите. Докато на децата понякога им липсват емоционалните филтри, важно е да ги възпитаваме в тях.

Защо е важно да се възпитава емоционална интелигентност у децата? Отглеждането на емоционално интелигентно дете е от решаващо значение в днешно време. Емоционалната интелигентност е пътят към висок коефициент на интелигентност. Ако детето ви е емоционално интелигентно, то има възможност да изгради по-сигурни отношения и приятелства в бъдеще. Емоционалната интелигентност насърчава и психическото благополучие.

Да направите детето си емоционално интелигентно може да бъде трудна задача, но не и невъзможна. От решаващо значение е да започнете рано, когато съзнанието му е чисто, докато сърцето му е един бял лист. Ето как да го направите.

Признайте емоциите и чувствата на детето си

Първата стъпка в отглеждането на емоционално интелигентно дете е чрез признаване и разбиране на собствените емоции и чувства на вашето дете. Посочете различните емоции, които то изразяват и ги маркирайте съответно. Не ги осъждайте или поправяйте, вместо това намерете начин да определите отрицателните и положителните емоции.

Бъдете съпричастни

Когато детето ви не е в настроение, не му крещите и не се оплаквайте от това. Вместо това бъдете съпричастни и искрени към него. Помогнете му да разбе емоциите, които изпитва. Не отхвърляйте нито тях, нито чувствата му.

Научете детето си на начини да изразява емоции

Като малко дете вашето дете може да се затрудни да изрази и разкаже своите преживявания, поради което трябва да моделирате начини да му помогнете, ако не може да се изрази с думи, помолете го на нарисува това, което чувства.

Помогнете му да се справи с емоциите си

След като изслушате неговата страна на историята, помогнете му да управлява емоциите си. Научете го на дихателни упражнения, които могат да го успокоят, когато е ядосано.

Научете го как да се справя с проблемите

Отделно от това е изключително важно да внушите на детето си способностите за решаване на проблеми. Да бъдеш емоционално интелигентен означава да можеш да се справиш с емоциите си. Това може да бъде възможно само ако той или тя знае как да намери отговорите на проблемите си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay