Как да започнете да се харесвате повече

Ако се борите с това да се харесате, не сте сами. Изчислено е, че 85% от хората по света страдат от ниска самооценка.

Как да започнете да се харесвате повече

Причините за ниска самоувереност са най-различни. Самочувствието на някои хора страда от твърде критични родители или нападки от други деца в детството. При други причините са заради нереалистични стандарти за красота в медиите и обществото. Независимо от причината обаче, ефектите са доста сходни. Лошата самооценка може да създаде проблеми във вашите взаимоотношения и да навреди на работата ви. Може също така да предизвика тревожност и стрес и дори да обуслови депресия и хранителни разстройства.

Никой не заслужава да се чувства зле или да изпитва последствията от ниската самооценка. Ето защо ви даваме няколко съвета как да се научите да се харесвате.

Повечето хора с ниска самоувереност участват в нещо, наречено отрицателен саморазговор. Това е времето, когато в главата си обмисляте всичко. Това е вашият вътрешен монолог и може да бъде полжителен и отрицателен. Отрицателното самоговорене е свързано със стрес, ниска самооценка и депресия. Така че ако може да измислите начин как да заглушите вътрешния си критик, настроението и представата ви за себе си наистина ще се подобрят.

Опитайте се да говорите със себе си като на приятел. След няколко седмици ще се почувствате по-добре.

Преосмислете вашите неуспехи. Много хора с ниска самоувереност се чувстват неуспешни. Те смятат, че лошото им представяне на работа или в училище е отражение на техния характер. Опитайте се да изместите гледната си точка. Не забравяйте, че вашите неуспехи не ви определят и не отнемат от това кой сте като личност. Те просто ви дават възможност да се учите, да придобиете нови умения.

Научете се да приемате комплименти. Когато не се харесвате и се борите с това, е трудно да приемате комплименти. Това е така, защото се съмнявате в искреността на похвалите и се чудите как някой би могъл да има толкова високо мнение за вас. Приемането на комплиментите може да повиши настроението ви, да подобри имиджа ви.

Празнувайте силните си страни. Трябва да се научите да се харесвате, независимо от това, което другите мислят за вас. Ето защо е важно да признавате и празнувате силните си страни, вместо да разчитате само на комплименти, за да повишите настроението си.

Спрете да се сравнявате с другите. Сравняването с другите, особено онлайн, може да ви накара да се почувствате зле. Хората са склонни да споделят най-добрите си моменти в социалните медии и да не споменават за техните проблеми. Въпреки това, което показват медиите, животът на никого не е перфектен. Всеки има лоши дни и неуспехи, дори и да не говори за тях. Така че не сравнявайте вашето ежедневие, с ежедневието на друг.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay