Как да намалите пигментацията на лицето

Как да намалите пигментацията на лицето

Излишното производство на меланин е често срещана причина за хиперпигментация. Това може да се случи след излагане на слънце или бременност, когато нивата на хормоните ви са се променили. Ето защо може да е трудно, ако искате да се отървете от тъмните петна.

Ето как можете да се справите с хиперпигментацията:

1. Нанасяйте червен лук

Червеният лук може да работи като избелващо средство. Проучване показа, че този зеленчук може да блокира клетъчните действия, които водят до излишна пигментация.

 Лукът може да бъде добро домашно лекарство, ако искате да направите тъмните петна по лицето си по-малко видими.

 Има лесен начин да го използвате:

Вземете червен лук и го нарежете на кубчета. Добавете ситно нарязания на кубчета лук в празна торбичка за чай. Сега сложете торбичката в областта на хиперпигментацията. Оставете сокът от лука да остане върху кожата ви за 10 минути.

2. Нанасяйте мляко

Учените предполагат, че млечната киселина може да бъде добър химически пилинг, който да помогне при кожни проблеми, включително хиперпигментация. За тези цели няма нужда да купувате специална маска.

Можете просто да използвате кисело мляко или прясно мляко. Нанесете ги директно върху пигментираната област. Можете също да накиснете памук в мляко и да го нанесете върху лицето си. Оставете го да престои само няколко минути и след това изплакнете. Нанесете крем.

Повтаряйте тази процедура 2 пъти на ден, например сутрин и преди лягане. 

3. Нанасяйте листа от черница или техния екстракт

Листата от черница и техните екстракти могат също да лекуват естествено пигментацията и да блокират фактори, които причиняват прекомерно производство на меланин.

Накиснете сухите листа и след това ги нанасяйте върху кожата всеки ден.

4. Нанасяйте алое вера

Алое вера има много ползи за здравето за кожата и една от тях включва намаляване на пигментацията с течение на времето поради активната си съставка, наречена алоезин или алоин.

Нанасяйте крем или гел от алое вера всеки ден и скоро ще забележите положителен резултат.

5. Нанасяйте ябълков оцет

Учените казват, че ябълковият оцет може да помогне в борбата с хиперпигментацията благодарение на оцетната киселина, която изсветлява кожата. Тя действа и като антиоксидант, който предпазва клетките. Но бъдете внимателни, ако имате други проблеми с кожата.

Смесете равни части ябълков оцет и чиста вода. Нанесете върху местата с тъмни петна и оставете за 2-3 минути. Изплакнете с хладка вода. Правете това два пъти на ден.

6. Използвайте слънцезащитни продукти със SPF 30 и по-висок

Избелването на кожата може да отнеме време. Тъмното петно обикновено намалява в рамките на 6 до 12 месеца. Но за да помогнете на този процес, имате нужда от слънцезащитен крем, в противен случай всичките ви усилия ще бъдат напразни.

На първо място, трябва да го нанасяте всеки ден.

На второ място, използвайте слънцезащитен крем, който предлага SPF 30 или по-висок и цинков оксид или титанов диоксид.

7. Опитайте продукти с ретиноиди

Ретиноидите са важни при лечението на пигментирана кожа. Те също така играят роля при лечението на акне, псориазис и стареене на кожата. Комбинирайте ретинола с обикновен овлажнител. Това е перфектна комбинация, ако имате суха и раздразнена кожа.

Също така е важно да сте последователни, докато използвате ретинол, в противен случай не можете да постигнете максимален ефект. След като го използвате всеки ден в продължение на 2-3 седмици, обикновено ще започнете да виждате резултати. 

8. Консумирайте храни, богати на витамин C

Дерматолозите предупреждават, че за да лекувате хиперпигментацията успешно, трябва да се грижите за тялото си отвътре и отвън. Не обръщайте внимание само на кремовете и маските, а на нещата, които консумирате.

Витамин С е от решаващо значение за здравата и безупречна кожа. Ако искате да ускорите процеса, хапвайте кисело зеле, тъй като то е най-богатото на този витамин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay