Как да подготвим детето за по-ниските температури без да го изнежваме

Как да подготвим детето за по-ниските температури без да го изнежваме

Откакто температурите навън паднаха с няколко градуса надолу наблюдаваме интересен феномен по детските площадки. Майки и баби по тениски и 3-годишни деца с шушлякови якета и шапки. Често, ние българските баби и майки сме склонни да пренавличаме малчуганите, защото ни е страх да не настинат. Не си даваме сметка обаче, че по този начин "изнежваме" детето си и го правим податливо на различни настинки и заболявания. И тук се появява вечният парадокс - хем "добре" облечено, хем вечно хремаво.

На първо място трябва да се отървете от притеснението, че детето ще настине. Малчуганите са в непрекъснато движение навън - те тичат, катерят се по катерушките и играят на всевъзможни активни игри. Докато ние седим на съседната пейка и ни е хладно, детето вече се е загряло достатъчно, че да се изпоти. Това най-често се случва, ако то е облечено с повече от необходимото слоеве дрехи. А всички идеално знаем како следва след изпотяване и леко подухване на есенния вятър.

И докато децата до 2-годишна възраст трябва да се обличат с малко по-дебели дрешки през студения сезон (отново без да прекаляваме), заради несъвършената им терморегулация, то при по-големите трябва да наблегнем на друг тип облекло, така че да не изнежваме детето. Колкото и да не ни се вярва, това ще доведе до проблеми, които остават за цял живот.

Есента тепърва настъпи, слънцето все още е достатъчно силно, а температурите са над 10 градуса, че даже и надхвърлят 18. В тази ситуация е необходимо да започнете прехода към по-дебелите дрешки много плавно. Някак неестествено е довчера детето да е излизало по къси панталонки и изведнъж да го навлечете с пуловер и зимно яке. Тук можете да заложите на клин с дълги крачоли, боди с дълъг ръкав и шушляков елек. Следете температурите навън и добавете още един слой с постепенното им спадане. Над бодито можете да поставите блуза с дълъг ръкав от малко по-плътна материя, жилетка със средна дебелина или суитчър. Наше мнение е, че времето на дебелите якета идва, когато термометърът показва под 12 градуса или навън е твърде ветровито и облачно.

Експерти напомнят, че детето трябва да бъде облечено така, както сме облечени ние. Ако все пак се притеснявате, вземете допълнителна дрешка в багажа си. Запомнете също така, че в избора на дрехи при детето е необходимо да заложите на естествените материи като памук и вълна. Синтетичният полиестер спарва и води до изпотяване, а може и да предизвика кожни проблеми при деликатната детска кожа.

Важно уточнение: Тук споделяме с вас съвети, породени от мненията на експерти, както и нашия личен опит в обличането на 2-3-годишно дете. Все пак допускаме факта, че всеки организъм е разлчиен и някои деца имат специфични нужди, предвид определени здравословни състояния или лични предпочитания. Независимо какво казват всички експерти, на първо място трябва да се съобразите с личните нужди на своето дете.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay