Как да се справите със самотата по време на пандемия, ако живеете сами

Как да се справите със самотата по време на пандемия, ако живеете сами

Социалната изолация е трудна за всички, но особено за онези, които живеят сами. Напълно е нормално да чувствате самота или ревност към хора, които имат партньор, приятели и семейство, с които да прекарват времето си по време на карантина. Нормално е да се чувствате "невидими".

Да бъдем физически изолирани от нашите близки за продължителен период от време е нещо, което повечето от нас никога не са изпитвали досега. Макар и неприятно, страданието, което изпитвате, е нормален отговор на ситуацията. Това не означава, че се случва нещо нередно с вас.

Точно както гладът ни сигнализира, че трябва да хапнем, а жаждата, че имаме нужда от вода, самотата се смята за биологичен стремеж, който ни мотивира да комуникираме с хора отново.

Ние имаме няколко съвета, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре по време на пандемията.

Първо, определете как се чувствате. Обличането на чувствата с думи може да помогне. Знайте, че в момента е трудно на всички и не сте сами. Много други се чувстват така, както и вие.

Второ, спомнете си защо си оставате сами вкъщи. Мерките за социално дистанциране, които ви причиняват страх, не са създадени за нищо. Следвайки протокола, вие изигравате вашата роля, за да помогнете за забавяне на разпространението на болестта. Вместо да приемате ситуацията като изолация от другите, съсредоточете се върху това, което защитавате – семейството и близките си, които обичате.

Трето, създайте си рутина и се опитайте да се придържате към нея. По този начин ще бъдете по-добре подготвени да управлявате емоциите си. Следването на график ни помага да имаме структура на ежедневието си и известна предвидимост във време на несигурност. Лягането и събуждането от сън е важно. Поддържането на добра хигиена на съня помага за борбата със стреса.

Четвърто, опитайте да се движите повече. Чувството да бъдем в плен ни кара да се чувстваме като че ли имаме ограничени възможности, затова често избираме да не правим нищо. Разходете се из квартала, без да общувате с никого, слушайте музика и танцувайте във всекидневната, започнете онлайн клас по йога или направете пролетно почистване на жилището ви. Всичко, което ви кара да се движите, ще повиши настроението ви.

Бъдете креативни. Започнете да си водите дневник, рисувайте, снимайте, свирете на китара или измислете своя рецепта. Изследвания показват, че ангажирането с творчески занимания може да помогне за облекчаване на чувството за самота.

Шесто, планирайте редовни видео или телефонни разговори с близките. Мислете отвъд физическата комуникация. Не може да се събирате, но все пак може да се виждате чрез Фейсбук, Скайп или друга социална мрежа или чрез старомодното телефонно обаждане. Направете списък с хората, които искате да говорите, дори ако не сте разговаряли с тях от месеци или години.

И не забравяйте – тези разговори ще бъдат от полза както на вас, така и на тези, с които говорите.

Седмо, хапвайте здравословни храни и пийте много вода. Ако сте прекарали изолацията в стресово хранене на преработени боклуци и пиене на вино, не сте единствените. Тези храни могат да бъдат успокояващи в момента и да действат като начин за временно притъпяване на болката от самотата. Но яденето на повече богати на хранителни вещества храни и ограничаването на приема на алкохол ще ви помогне да се чувствате по-добре както психически, така и физически, като същевременно ще подобрите имунитета си.

Осмо, не забравяйте, че тази ситуация е временна. Ако усетите, че симптомите ви не се подобряват, поговорете с терапевт. Може да говорите с такъв, без да се налага да напускате дома си, тъй като повечето са изнесли практиките си онлайн. Много терапевти имат безплатни първоначални консултации, където можете просто да си поговорите за определено време, за да разберете дали терапията би била полезна за вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay