Как да се храните преди да посетите басейна

Как да се храните преди да посетите басейна

Плуването осигурява добра тренировка за цялото тяло и е чудесен начин да поддържате здравето си. Като състезателен спорт, тренировката може да включва комбинация от тренировки за издръжливост и спринт. Състезанията пък могат да продължат между 20 секунди и 15 минути, което предполага стабилна загрявка преди това.

Храненето преди басейна може да се окаже сложно, независимо дали тренирате за състезание или сте любител. Уверете се, че имате запаси от нужните хранителни вещества, като същевременно избягвате дискомфорта.

Хранене сутрин… Ако плувате рано сутрин, захранването на тялото може да бъде предизвикателна задача. Хоризонталното положение на тялото във водата предполага поява на стомашен рефлукс, така че е проблем да консумирате големи количества храна преди тренировка.

Ако сте начинаещи в плуването, правилното хранене в точното време може да ви помогне да развиете силата си по-бързо. Основното гориво за плуването са въглехидратите, затова тяхното осигуряване е задължително. Всеки има различни нива на комфорт по отношение на храненето, така че е важно да разберете какво работи за вас. Най-важното е да си оставите 2-4 часа промеждутък между по-обилното хранене и влизането във водата, и от 30 минути до 2 часа след по-лека закуска.

Задължително хапвайте преди сутрешна тренировка, която ще бъде особено интензивна. Ако сте състезатели, енергията е жизненоважна за оптималното ви представяне. Тялото изисква запаси от въглехидрати и ако тренирате на гладно, скоро ще разберете, че вече сте уморени. Ако не можете да понасяте никаква храна преди плуване или предпочитате да не ядете, опитайте да увеличите количеството въглехидрати във вечерята си предната вечер, тъй като въглехидратите ще се съхранят в мускулите ви, готови за сутрешното плуване.

Какво трябва обезателно да избягвате? За да си осигурите достатъчно енергия, храната трябва да е с високо съдържание на въглехидрати. Също така трябва да консумирате храни, с които сте свикнали и които няма да ви причинят никакви стомашно-чревни проблеми. От 2 до 4 часа преди плуване ограничете твърде многото фибри, мазните храни, пикантните храни, излишният прием на кофеин, както и алкохол.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay