Как да спасим куче в 6 стъпки

Как да спасим куче в 6 стъпки

Неочаквани проблеми със здравето могат да се появят при куче от всяка възраст, порода и здравословно състояние. Ако сърцето му внезапно спре или не може да диша, посещаването на ветеринар няма да бъде опция. Ето защо е важно да имате предвид проста и ефективна техника за оказване на първа помощ на куче.

Всеки собственик на куче трябва да знае как да реагира в такива ситуации.

Проверете дишането на кучето ви: поставете ръка пред нослето му и се опитайте да усетите въздуха. Също така проверете дали гърдите му се издигат и спадат. Ако кучето не диша, проверете устата му за някакъв предмет, който може да пречи на дишането и издърпайте езика му напред.

Проверете пулса: Сложете ръка на широката част на лапичката или на мястото, на което задното краче се свързва с тялото. На тези точки трябва да усетите пулса на животното.

Ако вашето куче има пулс, но не диша, тогава ще трябва да извършите изкуствено дишане. Ако няма пулс, ще трябва да извършите кардиопулмонална реанимация (КПР).

Предупреждение: Не трябва да практикувате КПР на здраво куче. Това може да причини сериозни здравословни проблеми, особено ако процедурата не се извърши правилно. 

Стъпка 1: Позиционирайте кучето правилно

Първо поставете кучето да легне на дясната си страна на тялото върху равна твърда повърхност.

Главата на кучето трябва да бъде позиционирана напред, а шията да бъде изпъната. Предполага се, че тази позиция ще отвори дихателните пътища.

Издърпайте езика напред и затворете устата. Застанете зад кучето.

Стъпка 2: Намерете къде се намира сърцето

За по-големи кучета: Процедурата се извършва в най-широката част на гръдния кош на кучето, близо до сърцето, но не и директно върху него.

За по-малки кучета (15 кг или по-малко): можете да позиционирате пръстите си от едната страна на гърдите, а палецът от другата или просто да сложите пръстите си отгоре.
Стъпка 3: Извършване на компресии

Поставете дланите една върху друга, с изпънати лакти и започнете да натискате надолу върху ребрата на кучето. Компресиите трябва да са силни и бързи, една след друга.
Необходимо е да натискате само 1/4 до 1/3 от ширината на гърдите.
Повторете тези движения 15 пъти за приблизително 10 секунди.
За по-малки кучета: Използването на цялата длан за тези кучета ще бъде твърде много. В този случай просто използвайте палци или пръсти, за да натискате областта на гърдите. Също така трябва да направите повече компресии - около 17 за период от 10 секунди.
Стъпка 4: Изкуствено дишане
Правете изкуствено дишане след всеки 15 компреси.
Първо, трябва да затворите устата на кучето, като поставите ръка върху муцуната му. Устата на кучето трябва да бъде затворена.
Трябва да издухате въздух в нослето на кучето. Гърдите ще започнат да се увеличават. Ако не се случва, проверете дали устата е добре затворена.
Между вдишванията, трябва да освободите устата на кучето, за да оставите въздухът да се движи.
Стъпка 5: Извършете натиск на корема
На по-големите породи кучета също може да се направи процедура за натискане на корема.
Поставете дланите си една върху друга върху корема на кучето.
Започнете да натискате корема на кучето. Това ще помогне на притока на кръв към сърцето.
Повторете по този начин: 15 компресии, едно изкуствено дишане и след това едно притискане на корема.
Стъпка 6: Повторете
Продължавайте да повтаряте стъпките, докато кучето възвърне стабилен пулс и започне да диша. Правете го за не повече от 20 минути.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay