Как да спрете да сравнявате своя живот с чуждия

Изглеждат толкова щастливи. Обзалагам се, че никога не се карат. Защо моята връзка не може да е такава.

Как да спрете да сравнявате своя живот с чуждия

Обзалага ме се, че всички сме си казвали нещо подобно, ровейки се в социалните мрежи, омагьосани от безпроблемния живот на приятели, познати, колеги, съученици, стари любови и напълно непознати, желаейки да сменим местата си с тях за малко. Обаче тези моменти може да са реални, но те не са показателни за това, което е всъщност се случва в живота на този човек в момента. Усещането за провал, което съпътства сравняването на вашия живот с този на другите, може да бъде изключително дестабилизиращо.

Но как да спрете да се сравнявате с другите?

Променете фокуса си от външен на вътрешен. Вглеждането в себе си е трудно, но си заслужава. Трябва да спрете да сравнявате живота си с този на другите, защото вие сте единственият човек, на когото трябва да обърнете внимание. Това може да звучи като луда идея, но е вярно. Това обаче може да се окаже доста трудна задача, ако никога не сте опитвали или толкова се страхувате да се вгледате в себе си. Обърнете се към вътрешното си аз, намерете своя начин как да се случи това. Дали чрез медитация, водене на дневник, движение или друг начин.

Дайте си малко време, за да визуализирате какво би могло да се случи, ако останете невъзмутими от външни сили, мнения или мисли – напишете или нарисувайте каква би била тази реалност за вас. Това е чудесна отправна точка, към която винаги може да се върнете, когато почувствате, че отново се поддавате на чужди влияния.

Ограничете залитанията. Лесно е да се хванете в капана на сравняването, когато постоянно провокирате себе си. Ограничете времето, което прекарвате пред екрана, ровейки в социалните мрежи. Изображенията, които виждате там, често са подправени и силно преувеличени. Повярвайте, тези хора не са пример за съвършенство. Те са хора, които споделят само един вид съдържание.

Намерете своя източник на вдъхновение. Важно е да имате един или няколко човека, които да са ваше вдъхновение. Те могат да бъдат учители по йога, наставници, добри приятели, някой в работата. Може да е полезно да се обърнете към тях, когато не се чувствате във форма и започнете да губите пътя си.

Култивирайте чувство за радост. Виждайки че другите успяват, не трябва да влияе на вашия стремеж към усъвършенстване. Запомнете, че не успехът сам по себе си е важен, а пътят до него. Спрете да се сравнявате с другите, защото всички изпитвате различни емоции.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay