Как да третирате порязвания от бръснач?

Можете да порежете всяка част от тялото си, която бръснете, включително лицето, интимната област, краката и подмишниците.

Как да третирате порязвания от бръснач?

Признаците и симптомите на порязване включва: обрив, зачервяване, сърбеж, подуване, чувствителност, усещане за парене, поява на червени точици.

Порязването е неприятно и досадно състояние, което обикновено се решава с времето, нужно за заздравяване на раната. Налице са обаче редица методи за облекчаване на симптомите на изгаряне с бръснач, вариращи от продукти без рецепта до домашни средства.

Избягвайте да бръснете или докосвате областта. Като оставяте мястото, позволявате кожата да се излекува сама и може да намалите риска от по-нататъшно възпаление, дразнене или инфекция.

Компреси. Поставянето на хладен, мокър компрес върху засегнатата област може да помогне за намаляване на сърбежа и възпалението. За да направите студен компрес, просто поставете чиста кърпа под струя студена вода. Изцедете излишното и нанесете компреса на кожата за 20 минути. Може да повтаряте действието, колкото е необходимо.

Един от най-популярните методи за лечение на порязване е нанасянето на "стягаща" течност. Това помага за намаляване на възпалението и зачервяването. Примери за такива течности са – ябълков оцет, охладен черен чай, няколко капки масло от чаено дърво. Те могат да се прилагат директно върху кожата или да се добавят към студен компрес.

Естествените масла могат да се използват за омекотяване и хидратиране на кожата, което може да намали усещането за сърбеж, нежност и парене. Някои от най-използваните масла са масло от авокадо, кокосово масло, зехтин, масло от сладък бадем. Други хидратиращи продукти, които може да ползвате, са лосиони без аромат, афтършейв и овлажнители, които могат да се прилагат върху суха кожа. Не трябва обаче да избирате продукти, които съдържат алкохол, тъй като той допълнително ще раздразни кожата.

Гелът от алое вера често се използва при изгаряния, порязвания и ожулвания. Той може да помогне със своите успокояващи способности, а и се бори с възпалението.

Овесените ядки често се използват за лечение на различни кожни проблеми, особено на възпалителни състояния. Те притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Добавянето на овесена каша, или продукт за баня на основата на овесени ядки, към вана с хладка вода може да помогне за облекчаване на симптомите. Това може да бъде особено полезно при порязване в интимната област или краката.

Содата за хляб или натриевият бикарбонат е естествена съставка, ползваща се главно в готварството. Въпреки това е доказано, че тя е успешен помощник в борбата с порязванията и изгарянията. Разтворете 1 супена лъжица сода за хляб в чаша вода и нанесете върху кожата с помощта на памучен тампон. След като течността изсъхне, изплакнете. Повтаряйте компреса до два пъти дневно до зарастване на порязването.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay