Как да успокоите ума си и да заспите спокойно

Как да успокоите ума си и да заспите спокойно

Изглежда иронично, че когато сме уморени, умовете ни често са най-активни. Забравихте да платите сметката за ток, ще проспите важна среща на сутринта и ще бъдете уволнени… И тези препускащи мисли не ви позволяват да заспите.

Онзи досаден глас е по-силен през нощта, защото онази част от мозъка ви, която отговаря за емоциите и налага разум, е офлайн. Нормално е възрастните да се будят няколко пъти през нощта. Но това, което ни събужда, не е това, което ни държи будни. Това, което ни кара да лежим будни, е реакцията ни на стрес.

Но има няколко неща, които бихте могли да направите, за да успокоите ума си и да заспите спокойно.

Намалете стреса, правейки си списък с нещата, които ви тревожат. Няколко часа преди да легнете, си направете списък с притеснения, с химикал и хартия, а не с компютър. До всяко нещо запишете дали то е под ваш контрол и дали можете да направите нещо, за да го промените. В трета колона запишете следващата стъпка, която може да предприемете на следващия ден. Запишете и онези моменти, които не са под ваш контрол. Отделете около 20 минути на списъка и след това го оставете настрана. Опитайте да следвате този график една седмица.

Водете си дневник за благодарност. Когато си легнете, запишете три неща в живота си, за които сте благодарни – големи или малки, няма значение, всичко от красив залез до приятен разговор с приятел. Правете това всяка вечер. Най-лесно човек заспива, когато чувства, че е в безопасност, че му е комфортно.

Не си лягайте твърде рано. Хора, които имат проблеми със заспиването, може да страдат от това, което учените наричат естествено забавена фаза на съня, което означава, че те са генетично предразположени да се чувстват сънливи само след полунощ. Совите не трябва да си лягат твърде рано или просто ще лежат будни в леглото с часове. Ако е възможно, всеки трябва да спи в своя биологично оптимален прозорец – това означава, когато естествено се почувствате изморени и готови за сън.

Не правете нищо стресиращо точно преди лягане. Не се натоварвайте с работа, мисли за пропуснати възможности, тежки разговори. Забравете и за устройствата. Ярките екрани на телефона и телевизора подвеждат ума ви, че все още е ден. Те са стимул и могат да доведат до загуба на сън. Прочетете няколко страници от любима книга, докато не почувствате сънливост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay