Как изглежда следродилната депресия?

И как да разберете дали страдате от такава

Как изглежда следродилната депресия?

След като една жена носи детето си 9 месеца, би трябвало изключително много да се вълнува, когато то се появи на бял свят и най-сетне са заедно, но се оказва, че близо 15 % от младите майки се борят да намерят радостта от това, че са майки, заради следродилната депресия. Това е свързано с бързия спад на хормоните след раждането. Тъй като е опасно тази депресия да бъде оставена без лечение, понякога зависи от хората около тези жени да забележат симптомите и да потърсят помощ. Но тъй като не винаги има кой от вашите близки за го забележи, добре е да опитате сами да разберете дали страдате от следродилна депресия.

Ето какви са признаците:

1. Постоянно се съмнявате дали сте добра майка

"Най-вече имах чувството, че не съм добра майка." - Серина Уилямс

Всяка майка се тревожи дали прави или не всичко, което може за своето бебе. Но ако непрекъснато се притеснявате, че не сте достатъчно добра майка, може да страдате от депресия. Обикновено жените, които страдат от следродилна депресия, имат усещането, че се проваля и че присъствието й не е нужно на никого.

2. Отдръпвате се от семейството и приятелите си

Хората, които преживяват следродилна депресия, обикновено се затварят в себе си и не желаят да бъдат близо до други хора. Този страх от другите хора се поражда, защото имат чувството, че някой ще ги определи като "лоша майка" или ще отнеме бебето им.

Как изглежда следродилната депресия?

3. Загубили сте интерес към нещата, които преди сте обичали

Оттеглянето от неща, които преди наистина сте обичали да правите, като практикуване на йога, рисуване, гледане на филми и т.н., може да бъде признак на следродилна депресия.

4. Загубили сте апетит или ядете прекалено много

Ако една жена има значителна промяна на апетита след раждането, това е повод за притеснение. Може да имате вълчи апетит или да не искате да виждате храна. И двата варианта са много притеснителни, защото са признаци на следродилна депресия. В резултат на това може да се появи и рязка промяна в теглото- съответно напълняване или отслабване.


5. Имате желание да нараните себе си или околните

Това може би е най-показателния знак, че млада майка страда от следродилна депресия. Дори най-дребните помисли за нараняване на себе си или на някой друг, трябва да се вземат насериозно. Това е наистина сериозно, защото при тежка форма на следродилна депресия, наистина може да се стигне до наранявания.

6. Плачете твърде много

Създаването на нов живот е наистина емоционално. Но ако една жена, която е родила наскоро, плаче непрекъснато, това може да означава, че се случва нещо наистина сериозно. Тези жени обикновено не знаят защо плачат.

Как изглежда следродилната депресия?

7. Не можете да спите или спите прекалено много

Съвсем нормално е навиците, свързани със съня, да се променят. Но ако забележите, че сте твърде изморени и спите нетипично дълго или ако не можете да мигнете, това може да е повод да се замислите за емоционалното си състояние.

8. Не можете да се концентрирате и да вземате решения

Един от признаците на следродилна депресия е невъзможността за концентрация и невъзможността за вземане на решения.

9. Ядосвате се повече от обичайното

Да бъдеш родител на новородено е стресиращо, но ако се ядосвате повече от обичайното и сте нетипично изнервени, може да страдате от следродилна депресия.

10. Имате необичайни физически болки

Една жена, току-що родила, определено изпитва различни болки и това е нормално. Но ако имате тежко главоболие, стомашни проблеми и мускулни болки, това може да е симптом на следродилна депресия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay