Как се отразява на таткото раждането на детето?

Как се отразява на таткото раждането на детето?

Хормонални промени, промени в настроението, стрес и десетки неочаквани промени в тялото - това е, което бременността и раждането внасят в живота на жената. Смята се, че бащите остават незасегнати, защото не носят бебета и не раждат. Последните проучвания обаче показват, че мъжете също преживяват хормонални, неврологични и поведенчески промени, когато посрещат новородените си деца в живота си.

Ето какви промени преживява новия татко:

Нивото на тестостерон намалява

Тестостеронът е "мъжки" хормон, който е отговорен за развитието на мъжките репродуктивни функции и мотивирането на мъжете да си намерят партньорки. Проучванията показват, че мъжете с по-високи нива на тестостерон вероятно са по-привлекателни за жените. Изглежда обаче, че нивата на тестостерон при новите татковци могат да спаднат с до 34%. Учените смятат, че това може да се обясни с факта, че мъжете, които току-що са станали татковци, насочват вниманието си към семейството си и нямат желанието да търсят друг партньор. Освен това, колкото по-ниско е нивото на тестостерон, толкова по-добре се грижи бащата за детето и върши домакинска работа.

Нивата на окситоцин могат да се повишат

Учените проучиха връзката между участието на новия татко в дейностите по отглеждане на детето с неговите хормонални нива и стигнаха до интересно заключение. Онези татковци, които активно си играят с децата си, имат по-високи нива на окситоцин в кръвта си в сравнение с онези татковци, които били по-малко ангажирани. Окситоцинът е хормон, който е отговорен за релаксацията, любовта, положителните чувства и силната връзка между хората и естествено се увеличава при новите майки по време на бременността и след раждането.

Мозъците на новите татковци също се променят

Оказва се, че в мъжкия мозък се случват промени още преди появата на бебето. Мъжкият мозък демонстрира същите промени като тези при новите майки. Мозъчните зони, свързани с привързаност, съпричастност и способността за общуване с дете, имат повече сиво и бяло вещество между 12 и 16 седмици от бременността, отколкото в началото. Учените смятат, че тези структурни промени в мозъка демонстрират начина, по който бащите трябва да развият необходимите родителски умения по време на бременността на своята партньорка. Лекарите са сигурни, че по този начин мозъците на татковците се опитват да гарантират, че могат да създадат връзка с детето си, въпреки че те не носят бебето и не го раждат.

Мъжете дори могат да изпитват следродилна депресия

Следродилната депресия е разстройство, причинено от бременност и раждане и обикновено включва тъга, безнадеждност, безпокойство и раздразнителност. Изследователите смятат, че следродилната депресия не е само женски проблем, който засяга новите майки. Проучванията показват, че около 10% от мъжете също изпитват следродилна депресия. Това може да бъде причинено от по-ниското ниво на тестостерон при новите бащи, което описахме по-горе. "Ниският тестостерон може да допринесе за чувството на летаргия и незаинтересованост при нормални приятни дейности", пише Дарби Саксбе, доцент по психология от Университета в Южна Калифорния.

Интересно е, че жените, чиито партньори имат по-ниски нива на тестостерон след раждането, имат по-малко симптоми на следродилна депресия. Защо? Оказва се, че партньорите с нисък тестостерон изглежда са по-ангажирани във връзката и оказват по-силна емоционална подкрепа на своите партньорки, което от своя страна намалява шансовете им за депресия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay