Как се променят гърдите по време на бременност

Как се променят гърдите по време на бременност

Тялото ви е изправено пред толкова много промени през вашето деветмесечно приключение, като такива са присъщи и на вашите гърди. От самото начало на бременността хормоните започват да се променят, за да се подготвят за предстоящото кърмене. Може да изпитате няколко от тези симптоми или всички по-рано или по-късно, но едно е сигурно – вашите гърди няма да са същите, когато бебето се появи на бял свят.

Стават по-големи. Коремът ви не е единственото нещо, което се разширява по време на бременността. От първите месеци количеството на мастната тъкат и притокът на кръв към гърдите се увеличава, за да помогне на млечните канали и млечните жлези да растат. Само след шест седмици от бременността им, много жени заявяват, че гърдите са им пораснали с един размер или повече.

Стават по-тежки. С всичко това, увеличеният приток на кръв и разширената жлезиста тъкан, гърдите ви започват да набъбват. Плюс това те и изобщо тялото ви започват да задържат течности, което е страничен ефект от повишените прогестерон и естроген. До деветия месец от бременността, изследвания посочват, че женските гърди могат да натежат с до два килограма.

Започват да имат по-голяма чувствителност. Гърдите ви ще започнат да стават все по-нежни с напредването на месеците. Цялата тази кръв, подута тъкан и задържане на течности са причинителите на болката. Всъщност чувствителните гърди са едни от първите признаци на бременност.

Вените ви стават по-забележими. С напредването на месеците от бременността може да забележите все по-отчетливо вените под кожата ви. Виждате ги, защото те се разширяват, за да поемат увеличения кръвен поток.

Най-вероятно ще забележите и промяна в зърната си. Те също растат и стават по-деформирани, често стърчат повече, отколкото преди бременността. Освен това ареолата ще стане по-голяма и по-тъмна, което е продиктувано от по-високите нива на естроген. Жлезите на Монтгомъри, онези малки подутини, изпъстрящи ареолата, започват да се уголемяват и произвеждат мазна субстанция, която предпазва зърната и ареолите ви от напукване или изсъхване по време на тази трансформация с тях.

Могат да текат. През втория или третия триместър може да забележите някаква златиста течност, която да изтича от зърната ви. Това е коластра – първоначалното мляко, което жената произвежда по средата на бременността и през първите няколко дни след раждането. Тази гъста, концентрирана течност също така може да засъхне и да образува корички по зърната ви. Към края на бременността гърдите ви могат да произвеждат толкова много коластра или мляко, че е задължително течностите да се освободят. Препоръчваме ви да носите подложки за гърди, за да не изпаднете в неловка ситуация.

Получавате стрии. Уголемяването и подуването води до това, че кожата на гърдите ви се разтяга и това за съжаление, може да доведе до образуване на стрии. Докато кожата ви се разтяга, кожата може да ви сърби. Успокойте сърбежа и поддържайте кожата на гърдите си еластична, като нанасяте овлажняващ крем след душ или преди лягане.

Нуждаят се от подкрепа. Гърдите ви никога не са имали нужда от любов, както в този период. Инвестирайте средства в поддържащ сутиен, който е от решаващо значение за облекчаване на тежестта им и поддържане на гърба ви изправен. Потърсете такъв с дебели презрамки и без банели. Избирайте памучни сутиени пред синтетичните, те са по-удобни, защото позволяват на кожата ви да диша. Не забравяйте да го носите и през нощта.

Гърдите ви ще се променят завинаги. След като спрете да кърмите, зърната ви ще си върнат обичайния цвят и гърдите ви ще се върнат приблизително да размера си преди бременността. Но тъй като кожата ви е била опъната, отпуснатата кожа и стриите вероятно ще ви съпътстват до края на живота ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay