Винаги очакваме с особено нетърпение празниците, които свързваме със специални ястия. Великден се асоциира с варени яйца, каквито може би не консумираме в този вид много често и с пухкави козунаци, за чието приготвяне не намираме време през останалата част от годината.
Но какво да правим с тях след празника? Неминуемо ни остават, а след второто и третото ядене вече не можем да ги погледнем. Да ги изхвърлим? Това не е единствената възможност - можете да разгледате предложенията ни за рецепти с варени яйца и козунак. Нищо чудно да започнете да ги приготвяте не само след Великден.
Яйчен пастет - това е най-разнообразната възможност. Можете да добавите или премахнете продукт по ваше усмотрение и да получите резултат, съобразен със собствените ви вкусове. Ето няколко предложения:
Пастет от яйца
2 глави кромид лук
4 твърдо сварени яйца
50 гр. смлени орехови ядки
2 с.л. олио
1-2 с.л. гореща вода
сол
смлян черен пипер
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Изпържва се до златисто в сгорещена мазнина. Прехвърля се в блендер. Прибавят се нарязаните яйца, ореховите ядки и 1 с.л. гореща вода. Всичко се смила до еднородно пюре (ако е сухо, се добавя още 1 с.л. вода). Подправя се със сол и черен пипер, след което се охлажда в хладилник поне 1 час.
Ако се опитвате да се отърсите от яйчения вкус, предлагаме и млечно-яйчени пастети:
Вариант 1:
500 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
3 твърдо сварени яйца
няколко стръка магданоз
сол
Яйцата се настъргват на ренде, сиренето се натрошава на дребно и всичко това се прибавя към киселото мляко. Сместа се разбърква добре. Прибавя се ситно нарязан магданоз и се посолява. Пастетът със сирене, яйца и кисело мляко се сервира самостоятелно, или намазан на филийка хляб.
Вариант 2:
4 яйца
бучка обезсолено сирене
краве масло
Яйцата се пасират със сиренето и маслото до поучаването на хомогенна смес. С яйчния пастет се намазва филията от пълнозърнест хляб и отгоре може да се поставят парченца краставица, домат, маслини и каквото друго ви хрумне.
Освен пастетите, можете са направите и някоя свежа и лека салата. Ето нашата нестандартна идея:
Салата с варени яйца и авокадо
7 твърдо сварени яйца
1-2 броя авокадо
60 гр. (1/4 ч.ч.) майонеза
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. ситно нарязан магданоз или кориандър
1/2 ч.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. млян кимион и/или червен пипер
сол
Яйцата и авокадото се обелват. От авокадото се премахва костилката. Всичко се нарязва на дребни кубчета. В купа се смесва с майонезата и лимоновия сок. Прибавят се магданозът, солта, пиперът, горчицата и по желание кимион и червен пипер. Салатата с варени яйца и авокадо се разбърква добре. Поднася се с хляб или крекери.
Преди да приключим с яйцата, напомняме, че те могат да се използват за рецепти с кайма, руло Стефани и всякакви салати.
Дойде ред и на сладкото! Козунакът сам по себе си е един страхотен десерт, но можем да го превърнем и в неочаквано различен. Престоял е ден-два и хем ви е омръзна, хем е започнал да изсъхва - нищо! Предлагаме три начина да го оползотворите: един много лесен, един, който изисква време и един, който ще напомни за торта, но няма да се налага тепърва да печете. Във всеки от случаите обаче се изисква апетит.
Шарлота с козунак
500 гр. прясно мляко
100 гр. захар
4 яйца
ванилия
Нарязвате козунака на парчета - лентички или кубчета, идеята е да не бъдат много големи, за да могат да се напоят със заливката. Разтапяме 50 грама от захарта, така че да стане на карамел и докато е още топъл, залепяме парченцата козунак за съда, в който по-късно ще печем. В противен случай ще изплуват. След това приготвяме смес за крем карамел. Заливате и печете.
Пита с козунак и крем
1 козунак
сок от компот/коняк/ром
1 полуготов крем/пудинг
плодове или ядки
Леко изсъхналият козунак се нарязва на филийки. Дъното на тавичка се покрива с пласт от тях. Поливат се със сок от компот. Вместо компот може да се използва ром или коняк. Когато филийките омекнат леко, върху тях се нанася равномерен пласт от предварително приготвения крем.
Покрива се с навлажнени със сироп филийки козунак. Пластовете се редуват до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем. Отгоре се гарнира с плодове или ядки по желание. Ядките или сушените плодове можете да добавяте и между пластовете. Оставя се за няколко часа в хладилник да се охлади и стегне, след което крем-питата е готова за консумация.
Глезотия в чаша (маковки)
2 ч.ч. маково семе
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. пълномаслена сметана
1 с.л. краве масло
8 с.л. мед
90 мл ром
180 мл ликьор (Амарето)
1 ч.л. канела
1/3 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. натрошени орехи
1/4 ч.ч. филирани бадеми
1 козунак
60 гр. черен шоколад
Маковото семе се попарва два пъти с гореща вода, за да омекне. Смила се в блендер или кафемелачка. В тенджера върху умерен котлон се сипват млякото, сметаната и маслото и се бъркат, докато почти заврат. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица се прибавят медът, ромът, ликьорът, канелата, стафидите, орехите и бадемите.
Температурата се намалява до умерена и сместа се вари за 10 минути. Сваля се от котлона, прибавят се млените макови семена, разбърква се два пъти и се оставя да престои за 10-15 минути, докато изстине и се сгъсти леко.
В стъклени чаши се нареждат на пластове първо макова смес, после филия козунак, после пак макова смес и т.н. Трябва да има по 3-4 пласта, накрая се завършва с макова смес. Отгоре маковките в чаша се посипват с настърган натурален шоколад.
Ако тази статия ви е била полезна и искате да научавате още вкусни рецепти от необятния кулинарен свят, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
36 | 0 |