Какво животинче да подарим на детето?

Домашният любимец ще научи малкият си стопанин на отговорност. Но преди да вземе важното решение, самият родител трябва да обмисли въпроса достатъчно отговорно.

Какво животинче да подарим на детето?

Безспорен факт: повечето дечица по света си мечтаят за домашен любимец всеки път, когато духат свещичките за рождения си ден, или щом усетят наближаването на коледно-новогодишните празници.

Още един безспорен факт: не всяко дете (или може би семейство) може да се окаже способно да се грижи наистина добре за определен вид животинка.

Ползите от това да подарите на любимото си същество четириног (или двуног, или осмоног...) представител на фауната са много. Научно доказано е, че животните успокояват, увеличават нивото на щастие, предизвикват здравословна физическа активност у собственика си, изграждат му определен дневен режим, подобряват социалните му умения.

Да, животните могат да бъдат преносители на различни зарази, но от друга страна и изграждат солиден имунитет. Всеки родител иска да предпази детето си от каквито и да било опасности. В крайна сметка обаче, не можем да затворим малчуганите в стерилна кула за цял живот.

Най-важното нещо, което едно дете "печели" от специалната си връзка с домашен любимец, са уроците по отговорност. Отговорността към друго живо същество, което разчита на теб, за да съществува.

В този ред на мисли, родителят също трябва да прояви необходимото чувство за отговорност, преценявайки дали и какво животно да избере за подарък на своя малчуган. Значение имат както възрастта, така и характерът на детето. Затова, ако ви е сполетяла подобна дилема именно този декември, прочетете и обмислете внимателно настоящия текст.

Какво животинче да подарим на детето?
Рибки
Водните домашни любимци са подходящи за деца на всякаква възраст. Но имайте предвид, че ако вашето съкровище наистина много обича животните, едва ли ще се задоволи само с рибки. Също така не е за подценяване и фактът, че аквариумът си изисква доста грижи за правилна поддръжка. Нито неговите обитатели, нито обитателите на дома ви ще се чувстват добре със зеленясала и миризлива вода.

Освен това е трудно да обясниш на едно малко хлапе, че рибката му е отишла в рая, след като то много добре вижда къде отива - в тоалетната чиния, най-вероятно.

Какво животинче да подарим на детето?
Кучета 
Най-добрите приятели на човека и особено на детето! Няма какво да се чудите по въпроса дали за вашия малчуган е добре да расте в компанията на куче - чудесно е. Но пък има много други неща, в които трябва да сте сигурни, преди да направите толкова голяма крачка. Ще има ли кой да го извежда, къде да го извежда, ще има ли кой да го гледа, когато заминавате, можете ли да си позволите големите разходи по евентуален здравословен проблем на домашния любимец?

Що се отнася до големината и породата, там изборът също е сложен. Колкото по-миниатюрно е кученцето, толкова е и по-деликатно, т.е. има вероятност да му се случи нещо лошо и детето да страда. От друга страна пък се води, че малките породи живеят по-дълго. В случай, че предпочитате едро куче, но живеете в апартамент, може би популярните напоследък голдън ретривъри и лабрадори са най-удачният вариант. Те са особено подходящи за игра с деца и не се нуждаят от чак толкова много движение, колкото една овчарка, например.

Какво животинче да подарим на детето?
Кучето може да съжителства с дете на всякаква възраст. Но ако обмисляте на колко годинки трябва да стане хлапето, преди да му поверите такъв домашен любимец, може би трябва да вземете предвид следните два фактора:

- Разбира се, няма как да знаем колко точно години са отредени на кучето. И все пак ви съветваме да се поинтересувате от средната продължителност на живота на избраната от вас порода. Травмата за младия стопанин от смъртта на неговия любимец е особено голяма, ако първият е на възраст 8-16 години и е израснал с кучето, откакто се помни.

- Колкото и да си мечтае за кученце, тийнейджърът почти няма шанс да му отделя достатъчно време и да го извежда наистина редовно, освен ако за целта не се лиши от други любими занимания. Към това добавяме и факта, че след като завърши гимназия, би могъл да се изнесе на друго място, а новият дом може да се окаже неподходящ за кучето. 

Какво животинче да подарим на детето?
Котки 
Обикновено по-малките деца мрънкат еднакво за кученца и котенца - все им се струват сладки. Малко по-късно обаче вероятно ще решат кое им е по-любимо. Ако вашият мъник е от по-спокойните, не особено активни и пакостливи човечета, вероятно е по-скоро "човек тип котка", отколкото "човек тип куче".

Най-важното нещо, което трябва да направите преди решението за коте, е да се уверите, че детето не е алергично. Това ще стане най-добре чрез тест. Освен това имайте предвид, че тези животни са по-склонни от кучетата да проявят особен характер и да нападат определени членове от семейството. Това се случва особено често със сиамките. Митовете за тях обикновено се оказват верни.

Какво животинче да подарим на детето?
Морски свинчета, хамстери, зайчета
На пръв поглед изглеждат по-лесни за отглеждане от кучетата и котките, но пък си имат някои сериозни недостатъци. Зайчетата, например, умират много лесно, дори без видима причина за това. Ако хлапето е още малко, не ви препоръчваме риска да му се наложи скоро да погребва домашен любимец.

Хамстерите пък имат навика да изяждат новородените си бебета, което също е много стресиращо. 

Папагалчета и канарчета 
Макар да живеят в клетка, тези птиченца са доста социални и също могат да се превърнат в чудесни приятели на детето. Преди да решите да вземете такъв домашен любимец обаче, помислете относно здравината на собствените си нерви. Не се подлагайте на подобно съжителство, ако не сте убедени, че постоянните птичи крясъци няма да ви пречат особено. И имайте предвид, че за някои видове канарчета и папагалчета съвсем не е препоръчително да се гледат самотни, така че крясъците могат да се умножат по две или повече.

Какво животинче да подарим на детето?
Влечуги и земноводни 
Тези класове животни не са любими на всички. Има възможност детето ви да се окаже запленено именно от тях, но не е изключено и изобщо да не ги харесва. Или да не са му неприятни, но да не са му и интересни. Затова изчакайте. Ако отрочето ви самò прояви огромно желание да си гледа змия, гущер, жаба и т.н., тогава можете сериозно да обмислите дали ще му позволите.

Порчета (фретки) 
В Jenite.bg можете да прочетете съвсем изчерпателна и базирана на личен опит статия за този вид домашни любимци. Порчето е прекрасно животинче и ако се вземе съвсем мъничко, опасността да се окаже с агресивен характер е минимална. Напротив, по всяка вероятност то ще е като кученце, което ще ви посреща на прибиране и ще ходи по петите ви с огромно любопитство и ентусиазъм да си играе.

Какво животинче да подарим на детето?
Фретката обаче не е подходяща за съжителство с малки деца. Не защото ще им направи нещо, както си мислят мнозина, а защото самите деца не са известни с твърде нежното си отношение. Понякога играта им става груба, а порчетата са крехки животинки и лесно могат да бъдат наранени. Освен това се пъхат навсякъде, така че честите прояви на разсеяност и невнимание, характерни за малчуганите, са недопустими.

Този симпатичен любимец обаче е перфектният избор за един тийнейджър. Хем при желание може да се носи навсякъде и да забавлява цели групи от хора, хем пък не е задължително да се извежда и може да си стои вкъщи със седмици.

Какво животинче да подарим на детето?
Маймунки 
Те не са сред популярните животни за отглеждане в българските домове, но нека все пак да ги споменем. Компанията им е изключително интересна, разбира се. Тя обаче включва безброй пакости и изисква много, ама много серизоно отношение. С две думи, все едно ще си гледате детенце.

Всичко това ни навежда на мисълта, че маймунките са подходящи по-скоро за хора, които имат нужда да се грижат за някого, отколкото за хлапета, които просто искат домашен любимец.

Надяваме се нашите съвети да бъдат от полза. И ако наистина решите да присъедините към семейството си още един член, ви пожелаваме дългогодишно щастие с него!

Ако искате да четете още размишления на всякакви теми от Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook
  

10 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 21.12.2013|13:54
Много интересна статия беше, аз много искам да му взема куче, но все още много добре го обмислям, защото моето диване е малко и вече виждам картинката у дома. Кучето ще бяха, той ще бяга, единият ще лае, другият ще вика ужас ще бъде, но пък весело. :)
17
Не е посочен 18.12.2013|17:35
Много хубави снимки са сложили на тази статия.
16
Не е посочен 17.12.2013|13:05
И най-вече да не бъдат егоисти, снимките в статията са много хубави и мили.
15
Не е посочен 16.12.2013|17:04
Според мен е полезно децата да имат животинка, тъй като това ги учи да се грижат за някой друг, особено пък тези, които са единствени в семейството.
14
Не е посочен 16.12.2013|16:08
В крайна сметка ние родителите трябва да сме готови да поемем грижите за животинчето, тъй като децата са доста непостоянни в исканията си.
13
Не е посочен 16.12.2013|16:02
Всичко зависи от това къде живеем и какво иска детето. Например големите породи кучета за подходящи за къщи и прочие...
12
Не е посочен 16.12.2013|11:12
Едно конче може да му подаря така като гледам снимките тук :))
11
Не е посочен 16.12.2013|10:50
ако ще е нещо аквариумно,то поне да са костенурки че могат да се пипат,това с рибките е гадно,защото само се гледат пък не се пипат ;)
10
Не е посочен 16.12.2013|10:34
Снимките с животните са страхотни.
9
Не е посочен 14.12.2013|16:59
Наистина тежко го преживяват и ние имахме.
8
Не е посочен 14.12.2013|16:58
Сега сме на тема кучета.
7
Не е посочен 14.12.2013|16:22
Ха-ха ами как да им се порадва човек като са във водата,редно е да се извадят ;)
6
Не е посочен 14.12.2013|16:21
Много обичам животните,и снимките са страхотни.
5
Не е посочен 14.12.2013|16:09
При рибките наистина най-лошото е, че са много капризни и някои умират доста бързо, голяма драма за децата.
4
Не е посочен 14.12.2013|14:56
Мисля,че котка е много добро решение :)
3
Не е посочен 14.12.2013|14:51
Каквото и животинче за вземем на дедето, то ще го научи на отговорност и грижа за някой друг. Особено пък ако мама и тате не преотстъпват задълженията по грижите за него.
2
Не е посочен 14.12.2013|14:31
На детето ми му се наложи да погребе 3 домашни любимеца, не е присъствал на ритуала,но е и още малко. все пак е стресиращо,особено,когато вече си е техен другар, лично тяхното животно, едно куче живее средно по 10г. така че математиката трябва да е много сериозна :
1
Не е посочен 14.12.2013|13:54
Ние си имахме рибки, които постоянно се вадеха от аквариума. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay