Какво общо има коронавирусът със змиите?

Какво общо има коронавирусът със змиите?

Много неща около новия коронавирус все още не са ясни. Но експертите събират все по-интересна информация всеки ден за вируса, как се държи и откъде идва. Изненадващ резултат от последни проучвания показва, че има връзка между новия коронавирус и змиите. 

Повечето учени вярват, че този вирус е тръгнал от животните, по-специално прилепите, и се е прехвърлил към хората. Но все още се опитват да разберат точно как се е случило това "прехвърляне". Тъй като първите случаи на COVID-19 са били идентифицирани през декември, експертите вече са разгледали прилепите и змиите като потенциални преносители. 

Докато научната общност до голяма степен е изключила змиите да участват пряко в пренасянето на вируса върху хората, изследванията на ролята на влечугите, изиграни в огнището, са помогнали на учените да разберат по-добре други аспекти на този вирус. Ето всичко, което трябва да знаете за змиите и новия коронавирус:

Защо хората говорят за коронавирус и змии?

Малко информация: Новият коронавирус е зоонотичен вирус, което означава, че принадлежи към клас заболявания, които могат да се прехвърлят от животни към хора и обратно. Около 80 процента от съществуващите вируси са зоонотични, казва Ричард Дж. Кун, доктор по биологични науки в университета Пърдю. (Други заболявания като Ебола, Зика и грип също са зоонотични вируси.) В случая с новия коронавирус, изследователите установяват, че прилепите са вероятният първоначален гостоприемник.

Но тези заболявания често прескачат от животните към хората с помощта на междинен гостоприемник, което означава животно, което не е първият носител на вирус, а такова, което го хваща и след това прехвърля вируса на друго животно или човек. Ето защо наскоро може да сте виждали заглавия за змиите и новия коронавирус.

В проучване, публикувано в Journal of Medical Virology през януари, изследователите сравняват части от ДНК на новия коронавирус с ДНК на предполагаемите гостоприемници на вируса и откриват прилики между този на новия коронавирус и ДНК на някои змии.

По време на изследването се смята, че приликите на ДНК са индикации, че змиите са естествен резервоар за вируса, обяснява Хайтао Го, доктор по микробиология и молекулярна генетика в Университета в Питсбърг. "Резервоар на болестта" е среда или организъм, в който даден патоген може да живее и да се възпроизвежда, обясняват Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Значи изследователите наистина смятат, че змиите са били посредник?

Краткият отговор е "не". Змиите ловуват прилепи в дивата природа, а змиите се продават на пазара за морски дарове в Ухан, където учените смятат, че вирусът за пръв път се е прехвърлил към хората. Така че изглежда правдоподобно, че змия би могла да влезе в контакт със заразен прилеп и да служи като междинен гостоприемник.

Но тъй като учените са направили повече изследвания, много от тях са повдигнали въпроси относно методологията и параметрите на първоначалното изследване на змии. Освен това, изследване, публикувано от Американското химическо дружество, отбелязва, че коронавирусите обикновено заразяват само птици и бозайници.

Нещо повече: Влечугите обикновено не играят роля при вирусни огнища като това. Отчасти това се дължи на факта, че влечугите са студенокръвни, а бозайниците са топлокръвни. Тази температурна разлика би повлияла на способността на вируса да се размножава в нов вид, което означава, че за да може вирусът всъщност да се предаде на човек от влечуго, той трябва да се развива много повече, отколкото ако се предава от друг бозайник на човек.

Ако междинния гостоприемник не е змия, тогава какво е?

Изследвания, публикувани през изминалия месец, сочат за по-вероятния кандидат- панголините или люспеници. Панголините също са бозайници. Плюс това, изсушените люспи на панголините често се продават на пазарите и вероятно се продават на пазара в Ухан. Гореспоменатото проучване на Американското химическо общество също откри генетични сходства между коронавирус, открит в панголините, и сегашния нов коронавирус, който се предава при хората. Приликите обаче не са достатъчно силни, за да могат изследователите да твърдят със сигурност, че панголинът е тайната липсваща част при предаването на новия коронавирус от животни към хора.

Независимо по какъв начин вирусът е стигнал до хората, факт е, че този вирус изправи целия свят пред сериозни изпитания. Най-добрият начин да се предпазите е да спазвате висока лична хигиена, да стоите поне на 2 метра от хората и да си стоите вкъщи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay