Какво прави любовта с тялото ни?

Ето какво ни причинява

Какво прави любовта с тялото ни?

Всички знаем, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаете ли, че зад нея има истинска наука?

Ще ви представим някои от най-невероятните и научно доказани ефекти, които любовта има върху ума и тялото ни.

Любовта е естествено обезболяващо

Всички знаем, че прегръдките са утешаващи и ни карат да се чувстваме добре. Но последните проучвания показват, че окситоцин, освободен за прегръдка, която продължава 10-20 секунди може ефективно да се пребори с болката, особено главоболие.

Нещо повече, ако просто погледате снимка на любимия ви, това увеличава прага на издръжливост и намалява болката. Нашият мозък свързва образа на любимия с приятно разсейване, което прави болката по-поносима.

От друга гледна точка, учените също доказаха, че сексуалната стимулация, особено оргазмите, също вършат страхотна работа в облекчаването на болката. Това е особено ефективно за хронична болка в гърба, симптоми на артрит и спазми.

Любовта се грижи за сърцето ни

Изследванията показват, че изразяването на любов понижава сърдечната честота наполовина. Това е още по-ефективно в стресови ситуации и намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.

Освен това окситоцин- известен като хормона на любовта и смятан за една от най-удивителните молекули в човешкото тяло, намалява стреса, понижава кръвното налягане, намалява тревожността и повдига самочувствието.

Любовта ни помага да се борим с болестите

Любовта увеличава производството на ендорфин, които подсилва имунната ни система. Хората, които имат някакви заболявания и се чувстват обичани, имат по-силна мотивация за борба с болестите.

Любовта се бори с инсомнията

Хормоните на любовта (окситоцин и ендорфини) инхибират отделянето на кортизол, който е хормонът, който е отговорен за стреса и по този начин имаме по-ефективна почивка. Също така, "хормоналната реконфигурация" на любовта е научно доказано, че е едно от най-ефективните лечения за добър нощен сън.

Любовта намалява вероятността от пристрастяване и намалява симптомите на затваряне в себе си

Опиати, кокаин, никотин, алкохол са толкова пристрастяващи, защото засягат нивата на допамина в тялото ни. Допаминът е хормонът, отговорен за внезапен прилив на удоволствие и еуфорични ефекти.

Увлечението работи по същия начин. Въпреки това, освен допамина, той също така подобрява освобождаването на тестостерон и окситоцин, което прави най-добрата комбинация за избягване и борба с пристрастяването.

С други думи, влюбването ви изпълва живота с удоволствието и екстаза, от които се нуждаете. Но в същото време чувството, че сте обичани, когато се борите с пристрастяването, буквално ви помага да се справите със симптомите на затваряне в себе си и да намалите апетита.

Любовта е ключът към дълголетие

Хората, които имат брак се чувстват по-здрави и се радват на по-дълъг живот. Също така, хората, които са обичани, умеят да се приспособяват по-бързо и затова живеят по-дълго.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay