Какво представлява газлайтинг и как можем да се предпазим от него?

Какво представлява газлайтинг и как можем да се предпазим от него?

Психологическата злоупотреба или психологическото насилие е фраза, която може да изплаши всеки. Но тя съществува и конкретният вид злоупотреба, за който говорим днес, се нарича газлайтинг - вероятно един от най-лошите видове насилие. Този метод на емоционално насилие се използва от манипулаторите. Ще се изненадате колко често се среща - тя често се пренебрегва и е практически невидима през повечето време. След като прочетете статията, вероятно ще осъзнаете, че сте използвали този вид насилие или че сте били жертва на газлайтинг...

И така, какво точно представлява газлайтингът?

Газлайтинг е манипулативна техника, която най-добре се илюстрира с няколко типични фрази: "Не е имало нищо такова”, "Сторило ти се е...” и "Луд ли си?”.

Газлайтингът може би е един от най-коварните методи на манипулация, защото има за цел да наруши и подкопае чувството ви за реалност; то разяжда способността ви да вярвате в себе си и в резултат да започнете да се съмнявате в правомерността на оплакванията ви за обида и лошо отношение.

Хората, които използват тази техника, искат да изкривят вижданията на жертвата. Те натрапчиво лъжат, за да получат власт и контрол над нас. Това може да се случи във връзки, приятелства, семейства и на работното място. И политиците, корпорациите, лидери, рекламодателите и адвокатите използват тази техника. Те искат да ви убедят, че са прави и че грешката е във вас.

Типични фрази са:

"Никога не съм казвал това."

"Не е голяма работа."

"Защо си толкова чувствителен?"

"Сигурно сте мечтали това да се случи."

"Всичко е в главата ти."

Използвайки газлайтинг, насилниците могат:

да променят чувствата, нуждите и вижданията на жертвата

да изиграят жертвата

да избягат от отговорността

да накарат жертвата да се чувства луда

Gaslight (1940)

Газлайтинг идва от филма Gaslight. Злоупотребата, показана във филма, дава светлина на вид манипулация, на която всъщност преди това не било дадено име.

Как можем да се предпазим:

Газлайтингът може да ни накара да страдаме от загуба на увереност, депресия, несигурност относно това кое е реално и кое не, объркване и дезориентация, което в крайна сметка води до страх и параноя. Но има надежда. Газлайтингът работи само ако не осъзнавате какво се случва, така че винаги се замисляйте, когато чуете някои от фразите по-горе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay