Какво представлява маланга и какви ползи за здравето има

Какво представлява маланга и какви ползи за здравето има

Ако ви е писнало от картофи, броколи и обичайните зеленчуци, които консумираме, можете да опитате нещо различно- маланга, нарично още едо или таро. Това растение идва от Централна и Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия и обикновено се използва в тези региони. То наподобява картоф, но има мъх и доста по-различен вкус. 

Хората отглеждат маланга, заради грудката и всъщност тази част се консумира. Грудките растат под земята и наподобяват картоф по текстура. 

За разлика от картофите обаче, малангата е много по-богата на хранителни вещества. Има ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. Можете също да намерите маланга в куп различни нюанси, от жълтеникаво-бели нюанси до светло лилав цвят.

Освен това е доста универсален зеленчук. Има няколко начина, по които можете да му се насладите – от смесването му във вкусна зимна яхния до пасиране с любимия си протеин. Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за маланга, нейните хранителни ползи, как да я приготвите и кой трябва да я избягва.

Какви са ползите от яденето на маланга?

1. С високо съдържание на фибри е

Знаем, че диетата с високо съдържание на фибри е чудесна за нашето здраве и може да помогне за понижаване на холестерола, да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и много други. Ако търсите начин да добавите повече фибри към храненето си, маланга е отличен източник. Една чаша от него съдържа около 7 грама фибри. 

2. Има нисък гликемичен индекс

Поради високото съдържание на фибри в маланга, тя е с по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че не повишава толкова много кръвната ви захар и е много засищаща. Малангата е по-подходяща алтернатива на картофите за тези с диабет или висока кръвна захар.

3. Богат е на витамини от група В

Малангата съдържа няколко витамина от група В, включително фолиева киселина и рибофлавин (В2). Те помагат за повишаване на енергийните нива и имунната функция и могат да подобрят здравето на кожата, косата и ноктите, както и да защитят сърцето и очите.

4. Добър източник на сложни въглехидрати е

Въпреки че въглехидратите често имат лош имидж, те всъщност са доста важни. Нашите тела се нуждаят от въглехидрати, за да могат да бъдат превърнати в глюкоза, която създава и поддържа енергия. Маланга е добър източник на сложни въглехидрати, които могат да осигурят постоянен поток от енергия. Всяка чаша съдържа 44 грама въглехидрати.

5. Добър източник на антиоксиданти

Да, яденето на маланга може да помогне за повишаване на имунитета ви. Малангата съдържа витамини С и бета-каротин, които се превръщат във витамин А и са антиоксиданти. Антиоксидантите са от съществено значение за подпомагане на тялото да елиминира свободните радикали.

Малангата е богата на хранителни вещества, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.  Маланга съдържа приблизително 225 калории, 4,7 грама мазнини, 44 грама въглехидрати, 7 грама фибри, 2,5 грама протеин и 229 mg натрий. 

Има ли рискове при яденето на маланга?

Няма известни рискове от консумацията на маланга, стига да е сготвена. Но има едно изключение. Хората, които имат хиперкалиемия - с други думи, твърде много калий в кръвта си - могат да забележат симптоми на забавен сърдечен ритъм, мускулна слабост, умора и ненормален сърдечен ритъм, така че може да се наложи да намалят или избягват консумацията на маланга.

Как да готвите маланга?

Малангата е невероятно гъвкава, така че можете да я приготвите по много различни начини. Но имайте предвид, че ядливата част от корена на маланга е светлата част. Може да се готви по няколко начина, като печене, пържене, на пюре или в яхнии и в супи като естествен сгъстител. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay