Какво се случва, когато гледаме някого в очите в продължение на 10 минути

Какво се случва, когато гледаме някого в очите в продължение на 10 минути

Изследванията казват, че хората са един от видовете с най-развито зрение. Разбира се, не можем да сравняваме очите си с очите на ястреба, но нашето зрение е толкова прецизно, че ако видим някой да ни гледа от една пресечка, можем да разберем дали този човек ни гледа в очите или в носа. Когато концентрираме погледа си за дълго време могат да се случат много странни неща. Едно проучване установи, че нашите невероятни очи ни заблуждават по такъв начин, че дори можем да се откажем от реалността.

Италианският психолог Джовани Капуто е провел проучване в Университета на Урбино, за да разбере какво се случва в човешкия мозък, когато двама души се взират в очите на другия дълго време.

Той и екипът му набират 40 здрави възрастни и ги разделят на 2 групи. 20 са били събрани с други хора и били отведени в стая със слаба светлина. След това били помолени да гледат безчувствено в очите на другите около 10 минути. Останалите 20 участници били помолени да фокусират очите си върху празна стена. Нито един от участниците не е бил информиран какво правят изследователите.

След това всеки участник попълнил въпросник, за да докладва през какво е преминал. Оказва се, че хората, които са гледали в очите на някой друг за продължителен период от време, са имали симптоми на дисоциация, като усещането за откъсване от телата им, прекъсване на връзката с реалността, промени във възприятието на звука и цветовете и забавяне на времето.

Още по-интересно е, че са преживели халюцинации. 90% от участниците съобщават, че са видели смяна на лицето на човека. Някои са видели човека като чудовище или животно. Някои са видели лицето на приятел или член на семейството или дори собственото им лице.

Каква игра играе мозъкът ни с нас? Д-р Капуто няма категоричен отговор на въпроса защо са се случили халюцинациите, но предполага, че това вероятно се дължи на сетивната липса или по-точно на паузата в използването на другите ни сетива. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay