Какво ще се случи с детето ви, ако спи с отворена уста

Какво ще се случи с детето ви, ако спи с отворена уста

Чиста радост е да наблюдавате всяка минута от живота на децата си, независимо дали пълзят, ядат, правят първите си стъпки или спят. Някои родители намират за сладко, когато малките им спокойно спят в люлките си с отворена уста. Дишането през устата при децата обаче не е толкова невинно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Всъщност това може да посочва определени медицински проблеми и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Ето какво може да се случи с детето ви, ако спи с отворена уста:

Дишането през устата по време на сън не е нормално

Ние сме естествено създадени да дишаме през носа си и има редица причини за това. Ето само няколко неща, които дишането през носа прави за нашето здраве:

Носовете ни филтрират въздуха, който дишаме, изчиствайки го от токсини и чужди частици. В допълнение към това въздухът се овлажнява в носните проходи.

Носовете ни загряват въздуха, така че температурата му да стане подходяща за белите ни дробове.

Носовете ни помагат да помиришем света около нас.

Въпреки че е нормално да дишаме през устата си понякога (като докато говорим или се занимаваме с физическа активност), ние сме проектирани да дишаме през носа си през повечето време.

Има много медицински проблеми, които могат да накарат детето да диша през устата. От запушване на носа (причинено от алергии, синузит или други проблеми) до възпаление или различни неща, като полипи например. Някои от нас са развили дишането през устата като навик в ранното детство.

Ако детето ви е свикнало да спи с отворена уста, има причина да се притеснявате. Ето някои от здравословните проблеми, които могат да бъдат причинени от дишането през устата при деца:

Сънна апнея

Според лекарите дишането през устата може да причини настъпване на сънна апнея (или да влоши сънна апнея, ако човекът вече я има) и това е една от най-сериозните последици за здравето от този дихателен навик.

Сънната апнея е нарушение на съня, което се случва, когато дишането на човек внезапно спира и след това започва отново. Симптомите на сънна апнея включват внезапно спиране на дишането по време на сън, силно хъркане, събуждане със сухота в устата, безсъние и умора през деня. Сънната апнея е опасна сама по себе си и на всичкото отгоре може да причини други здравословни проблеми като сърдечни, чернодробни и метаболитни проблеми.

Сухота в устата и кариеси

Когато дишаме през устата си, въздушният поток изсушава устните ни и цялата уста, включително венците. В резултат на това има промени в бактериите, които естествено живеят в устата ни, което може да причини кариеси и проблеми с венците.

Лоша захапка и други проблеми със зъбите и челюстта

Навикът да се използва устата вместо носа за дишане води до цял куп проблеми със зъбите и челюстите. Криви зъби, лоша захапка, неправилна подредба на зъбите са само част от тях. В резултат на това лицето се развива неблагоприятно, в резултат на което брадичката изглежда по-малка, а носът изглежда по-голям.

Дълго и тясно лице

Според проучванията гореспоменатото дишане през устата и позата с нисък език правят долната част на лицето по-дълга. Тези черти са доста забележими при деца след 5-годишна възраст. Освен удължената долна половина на лицето, дишането през устата може да доведе до така нареченото изпъкнало лице с малка брадичка и голямо чело.

Ако забележите дишане през устата или някакви други проблеми с дишането при вашето дете, потърсете лекар възможно най-скоро. Само квалифицирани лекари могат да диагностицират детето ви и да ви дадат необходимите насоки. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay