HR специалистът разказва от своя опит

Кажи това, направи онова, или какво съветва един специалист, когато става дума за намирането на нова работа

HR специалистът разказва от своя опит

Пътят към достигане на желаната позиция не е толкова дълъг, колкото често си мислим. Правим три крачки и сме там. Е, добре де, със сигурност са големи, но пък ако умеем да стъпваме правилно, ще се доберем до заветната цел.

Началото на работното приключение започва с подаването на CV за желания пост. Да си признаем, ние от jenite.bg сме попадали на какви ли не небивалици и съзнаваме, че създаването на грабваща автобиография не е лесна задача. Затова разговаряхме със Станислав Иванов, който е част от отдела по "Човешки ресурси" и отговаря за набирането на нови служители в известна българска фирма. Той ни подари няколко ценни съвета, а ние решихме да ги споделим с вас.

"Изборът на снимка е по-важен, отколкото изглежда. Нека си го признаем - обичаме да оглеждаме хората и да дискутираме външния им вид", разказва специалистът. Поклащаме одобрително глава и ви съветваме колкото и зашеметяващо да изглеждате на снимките от някое парти или балната ви нощ, то може би тези фотоси не са най-подходящите, когато кандидатствате за работа. Изберете снимка, на която освен че изглеждате добре, си личи, че се чувствате така. Усмивката е сигурното доказателство, че сте добронамерен и надежден кандидат.

Описвайки длъжностите, които сте заемали, не забравяйте да изредите всички задължения, които сте изпълнявали. "Често хората пренебрегват да опишат какво точно са правели по време на предишната си работа, а по този начин сами си вкарват автогол, криейки свои ценни качества. Информацията, която разкрива умения, никога не е в излишък."

След като спечелите одобрението на шефовете, идва ред и на истинската среща с тях - стъпка номер две. Станислав разказва, че повечето хора се подготвят за това запознанство прекалено старателно. Обличат най-скъпите си дрехи и влизат самоуверено в стаята. Често обаче предизвикват смях и съжаление. "Виждали сме какви ли не случаи - дами, изглеждащи като на абитуриентския си бал или мъже в костюми, забравили да почистят маратонките си. Пълни абсурди! Затова, мили хора, бъдете себе си и не се престаравайте с външния си вид, защото това си личи. Избираме вашите качества, а не дрехи.", продължава той.

След като вече изяснихме въпросите за външния вид, е време да поговорим и за най-трудното изпитание, а именно интервюто.

"Винаги питаме кандидатите защо смятат, че трябва да ги наемем. Отговорът за всеки е различен. Според мен е огромен плюс, когато кандидатът показва, че е запознат с работата на фирмата. Знам, че се занимавате с това и това, а аз си търся работа точно в тази сфера, е идеалният отговор", смята специалистът.

Друг често срещан въпрос е какви са хобита и интересите на кандидатите. "По този начин искаме да разберем дали човекът е широко скроен и отворен към света, дали е общителен и ще се чувства комфортно при нас, или е затворен в себе си и не обича да комуникира. Срещали сме хора, които не обичат да излизат. През свободното си време гледат телевизия, и това е. Честно казано това не говори много добре за интересите им, дори е знак, че им липсват такива.

А какви са слабите ти черти, е въпрос с подвеждащо значение. Отговори като "работя прекалено много и не ми остава време за себе си" или "винаги се старая, защото съм перфекционист" изглеждат нереални. Всеки обича да си почива, понякога дори най-старателният човек на света. С това питане търсим честност. Не е лесно да си признаеш какви са слабостите ти, затова онези, дръзнали да го направят, ни спечелват."

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay