Мисли бързо!

Време е за гимнастика на ума

Мисли бързо!

Когато наближим 30 години, нашите мозъци започват да забавят дейността си. Множество нови изследвания обаче, доказват, че има лесни начини да запазим и дори ускорим мозъчната функция. Предлагаме ви 7 упражнения, чрез които да запазите ума си бърз и остър.

1. Влизайте по-често в Google

Когато търсите нещо в мрежата, ангажирате ключови места в мозъка си, които контролират взимането на решения и сложните разсъждения.

Така тези няколко кликвания могат да бъдат по-стимулиращи дори от четенето на книги, казват учените от UCLA. Техните проучвания са установили, че "ровенето" в интернет използва невронна мрежа, която не се активира по време на четене. Резултатите са показали почти 3 пъти по-висока мозъчна активност в редовните търсачи в мрежата.

Съвет: Прекарвайте по около 20 минути няколко дни в седмицата, търсейки теми, за които винаги сте искали да научите повече.

2. Правете упражнения

ДА, те могат да предотвратят или забавят деменцията. Но знаете ли, че могат да обърнат процеса на стареене на мозъка?

Екип от Университета на Илинойс "Beckman Institute" е установил, че аеробните упражнения увеличават не само скоростта и остротата на мисълта, но също така и обема на мозъчната тъкан. Доказано е, че този ефект на разширяване на мозъка може да бъде постигнат с малко време - 50 минути бързо ходене 3 пъти седмично.

Съвет: Разхождайте се в парка. Изследователи от Университета в Мичиган са открили, че доброволци, чиито курс протекъл в условия, в които те били заобиколени от дървета, са се справили с 20% по-добре на тестовете за внимание и памет, отколкото тези, чиито тест протекъл в центъра на града.

3. Мийте си зъбите

Устната хигиена е тясно свързана със здравето на мозъка, поне според екип от британски психиатри и зъболекари.

След подробно изследване на хиляди хора на  възраст от 20 до 59 години, те са установили, че възпалението на венците и пародонтозата са свързани с по-лоша когнитивна функция през целия живот на възрастните - не само в по-късните години.

Съвет: Следвайте съветите на вашият стоматолог за използване на конци ежедневно и мийте зъбите си в продължение на най-малко 2 минути, веднъж дневно.
 

4. Пийте умерено

Ограничаването на коктейлите е от полза за когнитивната функция.

Поддържайте консумацията на алкохол в рамките на безопасни и здравословни граници - не повече от едно питие на ден. Колкото повече изпие един човек, толкова по-малък става общият обем на мозъка, според скорошно проучване на колежа Уелсли. Връзката между пиенето и намаленият обем на мозъка е по-силна при жените, вероятно защото по-малките хора са по-чувствителни към ефектите на алкохола.

Съвет: Ако ви харесва чаша бяло вино с вечерята, не се лишавайте, но заменете част от него с газирана вода.

5. Яжте боровинки

Ново проучване показва, че лилавата окраска в плодовете може да помогне за изострянето на ума.

Изследователи от Националния институт по застаряване на населението и Tufts University инжектирали мъжки плъхове с киселина, която се извлича от водорасли, за да се симулира оксидативен стрес, което се случва с процеса на стареене. Плъхове, които са били на диета, съдържаща 2% екстракт от боровинка, са по-добре ориентирани в лабиринт от плъхове, които не се получи горепосочената киселина. В друго проучване изследователите са открили, че плъхове, които са яли боровинки, показват увеличаване на растежа на клетките в хипокампуса в региона на мозъка. Изследователите смятат, че антоцианинът - тъмно синият пигмент, открит в боровинките - е отговорен за тези когнитивни промени. Той съдържа химикали, които могат да преминават кръвно-мозъчната бариера и се синтезират в региони, които управляват ученето и паметта.

Съвет: Направете си микс от боровинки и кисело мляко или зърнена закуска. Можете да си купите по-голямо количество, когато им е сезонът, и да ги замразите. Бъдете сигурни, че фризерът няма да убие полезното им действие.

6. Редете пъзели

Звучи невероятно, но това ще намали десетилетие от вашата когнитивна възраст.

В Университета в Алабама са провели проучване сред близо 3000 по-възрастни мъже и жени, които са участвали в 10 от 60 до 75-минутни сесии за увеличаване и упражняване на техните умствени способности. Крайният резултат бил, че мозъците им са се изострили като на хора, които са с 10 години по-млади.
 
Съвет: Започнете с малки пъзели. С подобряването на уменията си, минете на по-големи мозъчни "стимуланти".

7. Медитирайте

Не само облекчава стреса, но и помага за развитието на сивото вещество.

При участниците в ново проучване от Massachusetts General Hospital в Бостън се наблюдава растеж в областта от мозъка, която контролира паметта, езика и сетивният процес. Освен това, медитиращи студенти от Университета в Кентъки провели с проучване по-добри резултати, отколкото техните немедитиращи колеги поредица от тестове на психическата острота.

Съвет: Превърнете медитацията в редовен навик. Можете да започнете с 15 минути в обедната почивка или преди да тръгнете за работа. Седнете с изправен гръб, затворете очи и се съсредоточете върху чуватвото, което изпитвате в момента, независимо дали е свързано с песента на птиците или собственото ви дишане.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay