Есен е и вече ухае на ябълка и канела! За да поканим този аромат у дома, ще приготвим емблематичните за този сезон канелени рулца!
Необходими продукти:
За тестото:
180 г пълномаслено мляко
70 г захар
Едно пакетче суха мая
1 яйце на стайна температура
1 жълтък на стайна температура
400 г универсално брашно
Щипка сол
80-90 г краве масло на стайна температура
Масло за намазняване на купата
За плънката:
150 г тъмнокафява захар
1 с.л. смляна канела
50-60 г масло на стайна температура
2 средни ябълки, обелени и нарязани на малки парчета
За глазурата
100 г крема сирене на стайна температура
50-60 г масло на стайна температура
2 с.л. кленов сироп
1 ч.л. ванилов екстракт
100 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото, докато стане топло на допир. Смесете го със захарта и маята в купа. Оставете сместа да престои, докато маята шупне за около 5 минути.
Добавете яйцето и жълтъка и разбъркайте с миксер с приставка за тесто, докато се смесят. Прибавете брашното и солта и продължете да бъркате на средна скорост, докато съставките се съберат на топка тесто. Добавете маслото по 2 супени лъжици наведнъж.
След като цялото масло се усвои, разбъркайте тестото на средна скорост за 8 минути. Тестото трябва да има гладка, лъскава повърхност.
Прехвърлете топката тесто в намаслена купа и я покрийте с фолио. Оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си, 1 до 2 часа.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на правоъгълник.
Смесете кафявата захар и канелата заедно в малка купа.
Използвайте четка за сладкиши, за да разпределите равномерно омекналото масло върху тестото, оставяйки малка граница около краищата. Отгоре поръсете със сместа от кафява захар и добавете нарязаните ябълки.
Навийте плътно тестото. С помощта на остър нож нарежете дънера тесто на девет парчета. Прехвърлете канелените рулца в намазнена форма за печене, така че изрязаната страна да е обърната нагоре. Покрийте с фолио или кърпа. Поставете го на топло място и оставете тестото да втаса отново, от 30 минути до един час.
След като тестото е втасало 20 минути, загрейте фурната. Изпечете канелените рулца, докато станат златисто кафяви за около 25 минути.
Направете глазурата, докато канелените рулца се пекат. С помощта на ръчен миксер разбийте заедно крема сиренето и маслото на средна скорост, докато се смесят добре и станат кремообразни. Добавете кленовия сироп и ванилията и разбъркайте, докато се смесят. Добавете захарта и разбъркайте добре.
Оставете канелените рулца да се охладят за 10 минути, след това разпределете глазурата отгоре и сервирайте топли. Съхранявайте охладените остатъци в херметически затворен контейнер до 2 дни.
0 | 0 |