Златните правила на преговорите за заплата

9 грешки, които не трябва да допускате, когато обсъждате заплатата си с бъдещия работодател

Златните правила на преговорите за заплата

Знаем, че не всеки е добър в преговорите. А дори и да е, хората често предпочитат да избягват подобни ситуации. Особено когато става въпрос за преговори, водени очи в очи с ръководителя относно размера на заплатата ви.

Понякога обаче тези разговори са неизбежни. Особено когато се намирате на интервю за работа и стигнете до неудобния момент с определянето на заплащането за труда ви. Истината, която никога не трябва да забравяте, е че не само вие, но и работодателят ви не обича да преговаря. Това го поставя в неприятната и жестока позиция на "лошия", когато всичко, което той цели, е и двете страни да бъдат задоволени.

Една грешна стъпка при преговорите за заплатата ви може да ви коства много. При подобни разговори, когато вие се намирате в позицията на изпитвания, има много капани, в които може да попаднете, и които сериозно да намалят шансовете ви за успех. За да ви помогнем да се справите с тази ситуация, сме подбрали списък с 9-те грешки, които е най-вероятно да допуснете по време на този така неудобен разговор, както и съвети как да ги избегнете.

1. Да не бъдете достатъчно подготвени
Грешка е да преговаряте за заплащането на позиция, за която не сте добре осведомени в какво точно се изразява и колко е прието да се плаща на хората, които я заемат. Направете проучване в интернет или разпитайте ваши познати, които са близки до тази сфера на работа. Не забравяйте също така да вземете предвид възрастта и опита си. Заплащането ще бъде различно за някой с 15 години практика и за друг, който има само две.

2. Да не разговаряте за отпуските
Дори и да сте убедени, че работата, за която кандидатствате, е точно за вас и заплатата, определена от работодателя, ви устройва, не пропускайте разговора относно отпуските. И по-точно: ще имате ли право на ваканции и свободни дни, колко и кога и най-вече ще бъдат ли те платени или отсъствието ви ще бъде удържано от месечната заплата. Тези преговори са важни, защото в противен случай може да се окажете на хубава работа и с висока заплата, но да ви бъде забранено да отсъствате и ден.

3. Да не вземете под внимание възможностите на работодателя си
Хубаво е да имате високо самочувствие относно професионализма и възможностите си, но при кандидатстването за работа не трябва да забравяте, че сте в подчинена позиция. За работодателя ви не е важно вашето благосъстояние, а това на компанията. В такъв случай не е забранено да посочите сами заплатата, която според вас най-правилно определя труда ви, но не трябва да пренебрегвате и мнението на шефа. Той трябва да се съобразява с определен бюджет, в който да вмести и вашето заплащане. В крайна сметка, от вас ще се очаква да помогнете за повишаването на приходите на компанията, а с това и за заплатите на всички.

4. Не подхващайте разговора за заплатата прекалено рано
Нормално е работодателят ви да иска да знае как вие сами оценявате труда си. Но имайте предвид, че винаги е по-добре той пръв да предложи някаква сума или изобщо да заговори за заплащане. Щом началникът ви подхване този разговор, това означава, че сериозно обмисля евентуалното ви назначение. Не е прието вие да заговорите първи, защото няма как да сте сигурни, че позицията изобщо ще ви бъде предложена. Веднъж щом бъдещият ви шеф определи някаква цифра, вратата е отворена за разумни преговори.

Златните правила на преговорите за заплата

5. Да разкриете минималната заплата, на която бихте се съгласили
Веднъж щом чуят какво е минималното заплащане, което бихте приели за определена работа, повечето компании започват да гледат на цифрата като на таван и често отказват да преговарят за повече пари. Натискът, който интервюиращият ви оказва, с цел сами да определите справедливото си заплащане, има за цел да изкопчи от вас именно тази минимална сума. Това е проста психология - от страх да не изглеждате прекалено надменни, се подценявате. Не се поддавайте на този капан.

6. Не прекалявайте с преговорите
Не позволявайте да се увлечете в преговори, защото това може да накара бъдещия ви работодател да се почувства разиграван. Не казваме, че трябва да пренебрегнете себе си и собствения си интерес, но се фокусирайте върху две или максимум три основни неща, за които си струва да водите преговори. Няма нужда да скачате срещу всичко, което началникът ви каже. Все пак много от нещата се променят в процеса на работа и свикването с обстановката.

7. Не приемайте нещата твърде лично
Страхотно е, когато някой ви оценява и смята, че сте професионалисти. Много по-тежко е да приемете разочарованието. Когато това се случи, важно е да помните, че няма намесени лични чувства, а става въпрос чисто и просто за бизнес. Работодателят ви също има бюджет, който да спазва, както и критерии, които да покрива. Дори и да не са оценили труда ви толкова високо, колкото на вас ви се иска, не изпадайте в ярост. Това само ще направи лошо впечатление на началника ви и е твърде възможно той дори да оттегли предложението си към вас. Вместо това се мобилизирайте и в процеса на работа докажете, че заслужавате повече.

8.Никога не приемайте първата оферта
Това е капан, в който не бива да попадате. Работодателите очакват от вас да преговаряте. Често компаниите търсят професионалисти с изявена индивидуалност и познание на собствените възможности. Нормално е бъдещият ви началник да ви предложи по-ниска от приемливата сума за заплата, с очакването вие да защитите високата си квалификация като поискате по-високо заплащане. По този начин показвате, че сте ценни. Ако приемете първата предложена оферта, ще изглежда сякаш действително няма какво да бъде оценено по-високо.

9. Поискайте предложението в писмен вид
Има прекалено много неприятни действителни истории, в които работодателят обещава едно нещо по време на интервюто за работа, а после отрича думите си и никой не може да докаже обратното. За това по-добре се подсигурете. 4000 лв месечна заплата? Много хубаво! Но поискайте взетото решение в писмен вид, преди да приемете работата.

За още полезни съвети за вашата кариера, станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay