Охльо-Бохльо, покажи ни парàта

Подготовката на ферма започва от есента

Охльо-Бохльо, покажи ни парàта

Представяйки си голямо количество охлюви на едно място, някои от нас си спомнят за илюстрациите в "Патиланско царство". Тенджера, която прелива от пълзящи гадинки и техните къщички. Охлювите са навсякъде. Патиланците очакват с притеснение поредното наказание на баба Цоцолана. Ако всичко това се случваше в наши дни обаче, възрастната и възпълничка дама едва ли щеше да се ядосва чак толкова много. 

Драги ми Смехурко, 

Лятото се мина, зимата започва. А вместо тенджери, гъмжащи от охлюви, предприемчивите хора в България все по-често си представят ферми, гъмжащи от охлюви и в последствие – тенджери, пълни с парѝ. Ако американската мечта се олицетворява от ранчо или спретната къщурка с подрязан райграс и Голдън ретривър на двора, то нашенските копнежи за бързо забогатяване напоследък си имат ново име – Ферма за охлюви. 

В случай, че все още се питате защо бронираните плужеци са толкова търсени, ето няколко от причините. 

Хранителни качества
Под черупката на охлюва е забъркана цяла салата от ценни за организма и здравословни вещества – цинк, желязо, магнезий, калций, натрий, и др., както и високо съдържание на белтъци в месото. Франция и Италия проявяват особено голям интерес към изкупуването на охлюви, тъй като в тези страни слузестите гадинки от край време са деликатес. Имайки предвид промотираната напоследък от медиите полезност на охлювите, все повече хора у нас също се ориентират към здравословното хранене с тях. 

Лекарствени свойства
Месото на охлювите от хилядолетия е известно като най-добрия цяр срещу гастрит, язва и други болести на стомашно-чревния тракт. Това го превръща в основна съставка на почти всички лекарствени форми за лечение на съответните заболявания. В момента се провеждат и експерименти за извличане на синя кръв от тукашните благородници с къщичка на гърба и прилагането ѝ в борбата с туморите на човешкия организъм. 

В козметиката
Дори онази част от дамите, която изпитва жал или гнус към консумирането на охлюви, едва ли ще се въздържи да изпита свойствата на слузестия им секрет, когато разбере, че той подмладява и разкрасява. Лигавото вещество притежава висока проникваща способност и мощен регенеративен потенциал. Кремовете на тази здравословна основа са много подходящи за борба срещу бръчките, заличаване на белези, рани, премахване на нежеланата пигментация, стрии и целулит. 

Българският Охльо-Бохльо е най-полезен
Както знаем, страната ни е особено известна в чужбина със специалните си бацили. Някои наскоро разработени технологии използват Лактобацилус булгарикус като добавка във фуража на рогатите мекотели. От това лекарствените, хранителните и козметичните качества на българския охлюв нарастват и му носят международна известност. 

Създаването на ферма за охлюви не изисква нито специално образование, нито скъпоплатена земеделска техника
Първоначалните инвестиции в развъждането на рогатите мекотели са много по-скромни от онези, които са нужни за започване на каквото и да било друго мащабно животновъдство. Според статистиките чистата печалба на една ферма от 5 дка е минимум 20 000 евро годишно, а вложеният труд за същия този период – само 400 часа. 

Фермерите в България вече разполагат с достатъчно богат ноу-хау относно процесът "преди тенджерата" в отглеждането на охлюви. Бизнес ентусиастите, които нямат големи финансови възможности, но не са обезкуражени от кризата и искат да опитат късмета си, могат да потърсят полезна информация по въпроса. 

Тукашният климат е особено подходящ за отглеждане на гадинките-рогоносци. Трябва да имаме предвид, че също като Баба Меца, и Охльо-Бохльо спи зимен сън. В България охлювите се развъждат най-добре в периода от март до ноември. Когато става въпрос за изграждането на нова ферма обаче, сега е крайният срок за започване на подготовката по терена и необходимите процедури.  

22 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay