Като мама: разширените вени понякога са наследствени

Човешкият ръст има връзка с риска от разширени вени

Като мама: разширените вени понякога са наследствени

Разширените вени са не само неприятни наглед, но оставени нелекувани, могат да доведат до тежки последици за здравето като тромбози и гангрена. Срещат се при 50% от хората, като за появата им роля играят редица фактори. Един от тях е генетичното предразположение. Имате ли разширени вени в семейството? Ако е така, полагайте системни грижи – вземете краката си в ръце с мерки за превенция и се обърнете към специалист за оценка на състоянието ви. 

***

Вените са кръвоносните съдове, които транспортират кръвта обратно към сърцето. Разполагат с клапи, които се отварят и затварят, за да направляват кръвния поток. Ако обаче тези клапи са износени и не работят както трябва, кръвта вместо да тече към сърцето, се връща назад към  долните крайници. Този обратен приток на кръв може да доведе до образуването на разширени вени. Те имат разтегнати, отслабени стени и затова стават видимо по-големи и възлести. Много хора, които страдат от разширени вени, изпитват болка, пулсиране, оток, сърбеж или чувство на тежест в краката. В медицината състоянието е известно като хронична венозна болест.

Семейни работи

И както се случва в различни медицински области, и в тази учените проучват в каква степен разширените вени са наследствени. Приема се, че слабите венозни клапи са до известна степен въпрос на генетични дадености. Интересни са изводите от проучване, проведено в САЩ през 2018 г. Според него човешкият ръст има връзка с риска от разширени вени. За целта учени от Станфордския университет изследват генетичните данни на близо 500 хил. души.

Проучването потвърждава досега известни рискови фактори за разширените вени като възраст, пол, тегло и начин на живот, включително и тютюнопушене и недостатъчна физическа активност. Проучването обаче очертава и някои нови фактори. То потвърждава, че ако човек е страдал от дълбока венозна тромбоза в миналото, е изложен на повишен риск от това състояние в бъдеще. От друга страна, учените установяват, че разширените вени са свързани с повишен риск от кръвни съсиреци.

От всички установени нови рискови фактори ръстът е най-изненадващ за учените. По-високият ръст неизменно се свързва със завишен риск от разширени вени. Изследователите твърдят, че резултатите са категорични: високият ръст е причина, а не просто съпътстващ фактор. Според тях той е механизъм, водещ до разширени вени. Гените, които предопределят ръста на човека, може би са в основата на откритата връзка между високия ръст и разширените вени. Проучването  също така установява 30 гени, които са свързани както с разширените вени, така и с дълбоката венозна тромбоза.

Не само наследственост

А иначе многобройни са факторите за образуване на разширени вени извън наследствеността като женските хормони (прием на противозачатъчни и хормонозаместителна терапия), бременността, наднорменото тегло,  професии, чието практикуване е свързано с дълги часове стоене прав и др.

Твърдо "да" на профилактиката

Дори ако членове на вашето семейство страдат от разширените вени, има неща, които можете да направите, за да намалите риска от хроничната венозна болест. Някои съвсем прости промени в начина на живот осигуряват профилактика на заболяването.

  1. Вкарайте в употреба краката!  Повишената активност чрез ходене и по-малкото време, прекарано в стоене прав или седнал, подобряват притока на кръв в краката.
  2. Вдигнете краката над нивото на сърцето: 4 пъти на ден по 30 минути. Така вените си почиват, а гравитацията спомага за раздвижването на кръвта. 
  3. Спрете цигарите: пушенето може да допринесе за развитието на разширени вени.
  4. Избягвайте тесни дрехи и обувки с високи токчета.
  5. Освободете се от излишното тегло – така ще намалите натиска върху вените.
  6. На бременните жени се препоръчва да спят на лявата страна, а не по гръб, за да сведат до минимум натиска от матката върху вените в тазовата област.

Понякога въпреки усилията много хора все пак развиват хронична венозна болест – и при някои от тях наследственият фактор играе своята роля. Във всеки случай консултацията със специалист е силно препоръчителна дори преди появата на некрасивите плетеници от вени – още щом усетите тежест и установите отоци на краката. Добрата новина е, че в сравнение с времетона вашата баба днес медицината може да предложи много по-ефективно лечение и контрол на това разпространено състояние.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay