Истинската история, вдъхновила филма на Уил Смит "Еманципация"

Дългоочакваната историческа драма "Еманципация" тръгва по кината тази зима и със сигурност ще бъде силна история. С участието на Уил Смит в първата му роля след спечелването на Оскар и замесването му в спор на церемонията през 2022 г., филмът е вдъхновен от истинската история на поробен мъж, избягал от плантация по време на Гражданската война, който по-късно се превръща в сборна точка за каузата на аболиционистите.

Кой е "Питър" в реалния живот?

Според историите, поробен мъж на име Гордън (получил името Питър в "Еманципация") избягал от плантацията в Луизиана на семейство Лайънс през март 1863 г. След като избягал на север , историята му била разказана от "Harper's Weekly", добре известно и много тиражирано списание, издавано в Ню Йорк. Според списанието, Гордън успява да избяга от хрътки на Лион, като пресича множество потоци и реки и се натрива с лук, за да прикрие миризмата си.

В крайна сметка той стигна до лагер на армията на Съюза в Батън Руж. Там той се срещна с множество лекари и фотограф, които направили снимка на ужасяващия белег на гърба му, след като надзирател го бичува жестоко. Тогава той се присъединява към армията на Съюза, след като Прокламацията за еманципация позволява на освободени поробени да се присъединят към армията. Докладите за военната му служба са разпръснати, въпреки че се съобщава, че е бил пленен от войници на Конфедерацията, които са го оставили да умре; след това той отново избягал и отишъл в лагер на Съюза. Според друга история, Гордън е сержант в черен полк, който се бие при обсадата на Порт Хъдсън, първият път, когато черни войници играят ключова роля в нападение срещу основно местоположение на Конфедерацията. Животът му след войната е до голяма степен неизвестен.

Като цяло това е приетата история за живота и бягството на Гордън. През 2014 г. обаче рецензирана статия, публикувана в академичното списание "American Nineteenth-Century History", предлага алтернативна възможност: че статията в "Harper's Weekly" е поне частично изфабрикувана за сензация и че човекът, чийто гръб се вижда на известната снимка не е същият човек, който е изобразен на другите изображения в статията.

Как историята на Гордън повлиява на историята?

Публикуването и широкото разпространение на снимката на гърба на Гордън има огромно влияние в разгара на Гражданската война. Тя незабавно била разпространена от аболиционистите, за да подчертаят ужасите на робството и да се борят с южняшката пропаганда, която твърди, че поробените хора са били третирани добре. Според Музея на черния холокост в Америка, един писател по онова време дори предполага, че образът на Гордън е по-силен от известния роман на Хариет Бийчър Стоу "Хижата на чичо Том", защото представя висцерални, визуални доказателства, а не само думи.

Днес е трудно да се проследи ясната причина и следствие от епохата, но слуховете за въздействието на снимката изобилстват, включително че е вдъхновила отвъдморските търговски партньори да спрат да купуват памук от Юга и че е убедила свободните чернокожи мъже от Севера да се присъединят към армията на Съюза.

"Това беше първото вирусно изображение на бруталността на робството, което светът видя", казва режисьорът Антоан Фукуа пред Deadline след обявяването на "Еманципация". "Интересно е, когато се постави в перспектива с днешния ден и социалните медии и това, което светът вижда, отново. Не можем да поправим миналото, но можем да напомним на хората за миналото и мисля, че трябва да го направим по един точен, реален начин. Трябва да търсим по-светло бъдеще за всички нас, за всички. Това е една от най-важните причини да правим нещата точно сега- да покажем нашата история. Трябва да се изправим пред нашата истина, преди да можем да продължим напред.", допълва Антоан Фукуа. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay