Бивш супермодел от Дания пише проникновена и весела книга за деца – „Пасиансът на Карла“

Бивш супермодел от Дания пише проникновена и весела книга за деца – „Пасиансът на Карла“

Запознайте се с Карла – щуро деветгодишно момиче с интересен живот. Изобщо не е скучно, когато братята ѝ са наоколо. Лудориите сякаш от само себе си се завихрят покрай тях, от което разбира се не стават по-малко влудяващи за майка им.

"Пасиансът на Карла" е истинско удоволствие и за малките читатели, и за техните родители, благодарение на завидния усет на авторката Ренѐ Тофт Симонсен към герои, характери, ситуации. Написан по детски, с огромна съпричастност към препятствията, пред които децата ежедневно се изправят, а възрастните са изобразени с всичките си грешки и проблеми, без това да ги превръща в карикатури. А коя всъщност е Ренѐ Тофт Симонсен? 

За авторката:

Едва седемнайсетгодишна, през 1982 г. Ренѐ е избрана да представя Дания на престижния конкурс "Супермодел на света" и печели първото място. През декември същата година се появява на страниците на американското издание на "Вог" и фотосесията изстрелва модната ѝ кариера право във висините. Едва на двайсет и четири години обаче Ренѐ скъсва с модния свят, завръща се в родната Дания и записва психология. Специализира подпомагане и лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието.

Бивш супермодел от Дания пише проникновена и весела книга за деца – „Пасиансът на Карла“

В редица интервюта Ренѐ споделя, че животът като супермодел я е натоварвал твърде много и стресиращото ежедневие е започнало да се отразява на здравословното ѝ състояние. Затова решила да прекрати модната си кариера и да се завърне в Дания. Там осъществява мечтата си да се занимава с интелектуална дейност. За дебютната си книга "Пасиансът на Карла" е отличена с Наградата за детска книга на Книгоиздателския бранш. През 2007 г. книгата е екранизирана, а суперуспешната поредица за Карла включва още пет детско-юношески романа.

Ренѐ разказва: "Не помня точно как възникна идеята, но семейството на Карла много прилича на моето. По времето, когато създавах книгата, моите деца бяха на възрастта на Карла, Мес Мортен и Малчо. Просто почувствах вътрешна потребност да разкажа за едно симпатично семейство, в което двамата родители имат деца от предишния си брак; да покажа колко трудно е понякога за децата да се адаптират емоционално към втория си родител и към новия модел за семейство."

За книгата:

Деветгодишната Карла живее с майка си, втория си баща и двамата си по-малки братя и често тъгува за баща си, когото вижда твърде рядко. В добавка майка ѝ е вманиачена на тема чистота и непрекъснато тормози всички вкъщи. Братята на Карла пък, когато не са съучастници в поредната беля, често ѝ лазят по нервите. И на всичкото отгоре Карла е принудена да дели с още две момичета вниманието на най-най-добрата си приятелка! Никак не е лесно да си на мястото на малката Карла.

Бивш супермодел от Дания пише проникновена и весела книга за деца – „Пасиансът на Карла“

Когато баща ѝ за пореден път забравя какво са се уговорили, Карла е дълбоко огорчена. Чувства се неразбрана и решава да избяга от къщи. Къде ще живее ли? Как къде! Ами че при бездомника Бъстър, приятел на баща ѝ!

Карла се бори да накара пасианса на живота да излезе и да разреши всички проблеми, пред които се изправя. Малката лудетина се впуска в драматично приключение, за да разбере, че щастието не идва даром. За него е нужно да се потрудим.

Красивите акварелни илюстрации на Ларс Габел са отлична компания на историята на малката Карла, която излиза на български език в превод на талантливата Ева Кънева и като част от специалната поредица на издателство "Емас" "Европейски разказвачи".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay