Една книга, разказваща история за душата на светлината

Книгата се казва "История на светлината" от Ян Немец

Една книга, разказваща история за душата на светлината

Излезе от печат една "история на душата”, по-скоро история за душата на светлината. Една деликатна и проникновена книга, вдъхновена от изкуството на прочутия чешки фотограф Франтишек Дъртикол. За това произведение Ян Немец спечели Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 година. Издава се от издателство "Colibri".

"История на светлината” проследява сложния житейски и духовен път на Франтишек Дъртикол от детството до старостта му. Наричан "патриарх на чешкия будизъм”, Дъртикол е първият чешки фотограф, излагал публично актови снимки, и с времето получава признание като истински новатор и майстор на актовата фотография, в която прокарва похватите на направлението ар деко, а в по-късния си период – и на кубизма и футуризма. Романът е и панорама на Европа, най-вече от времето преди Първата световна война и междувоенния период – вълнуващо време, белязано от съдбоносни исторически конфликти, но и от бурен прогрес в обществото, техниката и изкуствата. Проследени са и легендарните любовни истории на фотографа, белязани от вечната му неудовлетвореност и стремеж към вътрешно съвършенство.

Ян Немец е роден през 1981 г. в Бърно. Като писател дебютира със стихосбирката "Първи живот", издава и сборник с разкази "Пиеса за четири ръце". Литературна слава му донася романът "История на светлината", за който му е присъдена Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г. и наградата "Чешка книга", също за 2014 г. Романът е номиниран и за две от най-престижните чешки литературни награди – "Магнезия Литера" и "Йозеф Шкворецки".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay