Стоик ли сте по природа? – „Изкуството да живееш“ от Райън Холидей

„Изкуството да живееш“ от бестселъровия автор Райън Холидей („Твоето его е врагът“ и „Изкуството да бъдеш спокоен“) и Стивън Ханселман възражда древната философия на стоиците, за да пренесе тяхната представа за баланса в днешни дни.

Стоик ли сте по природа? – „Изкуството да живееш“ от Райън Холидей

По книжарниците вече може да намерите "Изкуството да живееш: историята на стоиците от Зенон до Марк Аврелий" – нова книга от бестселъровия автор и ментор на десетки успешни личности по света Райън Холидей ("Твоето его е врагът", "Изкуството да бъдеш спокоен"). Вдъхновяван от години от древната философия на стоиците, Холидей в съавторство със Стивън Ханселман за пръв път изследва в дълбочина истинското значение на стоицизма.

Стоик ли сте по природа? – „Изкуството да живееш“ от Райън Холидей

Ролята на философията в съвременния свят се е променила много – за нас тя е просто наниз от парадокси и загадки, облечени в мъдри думи. Нищо чудно, че я намираме за непрактична, когато съществуването ѝ е само на хартия.

Никоя друга школа не вярва в по-голяма тежест на делата над думите повече от стоиците, антично философско учение, зародило се в Гърция през трети век пр. Хр. Интересът на стоиците е насочен предимно към това как живее човек, към изборите, които прави, към каузите, на които се посвещава, принципите, към които се придържа в критични моменти.

Стоическото учение не е философия на ефимерните идеи, а на действието. Четирите му добродетели са ясни и прости: смелост, умереност, справедливост и мъдрост. Представителите на стоицизма са участвали отблизо в големите исторически битки, стигали са до върховете на политиката, пишели са значими трудове, извисявали са се гордо, вярвали са и са живеели според вярванията си.

Онова, към което се стремят стоиците и което привлича интереса ни до ден днешен, е светлината, озаряваща житейския път на човека. Те са искали да разберат, точно както искаме и ние, как да намерят покой, как да постигнат вътрешно спокойствие, целеустременост, самоконтрол и щастие. И ние днес питаме, както са питали стоиците: Кой може да ми помогне? Какво е правилно? Коя е вярната посока?

"Изкуството да живееш" от Райън Холидей и Стивън Ханселман представя по-различна и много по-достъпна мъдрост, която дължим на личности като Сенека, Цицерон, Катон Младий чак до императора философ Марк Аврелий. Стоиците са знаели добре пагубното влияние на двата най-проблемни фактора в собственото ни ежедневие – напрежението и безпокойството – и все пак са успявали да намерят необходимия баланс.

Защото дори целият свят да е във война, ако успееш да постигнеш мир със себе си, ти пак ще можеш да мислиш и да живееш добре.

"Искаш ли да знаеш какво обещава философията на човешкия род? Напътствие."

Сенека, "Нравствени писма до Луцилий"

 

"В тази епоха на изкуствено възмущение и постоянно разсейване способността да запазиш вътрешен покой е може би по-важна от всичко. Книгата на Райън Холидей възражда древната мъдрост и призовава за тих живот на фона на шумния и неспокоен свят."

Марк Менсън, автор на "Тънкото изкуство да не ти пука"

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay