Кога да се тревожите за главоболието по време на бременност

Кога да се тревожите за главоболието по време на бременност

Главоболието по време на бременност е често срещано, може да бъде причинено от всичко – от хормони и промени в стойката до липсата на кофеин. Понякога обаче главоболието може да бъде индикация за сериозно усложнение като прееклампсия, при което високото кръвно налягане излага на опасност майката и бебето. Но как може да определите разликата?

Много от нещата, които могат да причинят главоболие, когато не сте бременна, могат да го причинят и когато очаквате дете. Болката може да ви преследва през първия триместър поради скока на хормоните и увеличаването на притока на кръв. През третия триместър главоболието е свързано с лоша стойка и напрежение заради допълнителните килограми.

Честите виновници за главоболието включват: колебаещи се хормони, напрегнати мускули на шията и гърба, запушени синуси, дехидратация, липса на кофеин, ниско кръвно налягане, мигрена, глад, стрес.

Понякога главоболието може да е знак за по-сериозен проблем, включително: прееклампсия, неврологично заболяване, остър синузит.

Вече е известно, че главоболието е свързано с прееклампсия. Но изследователите са открили и други фактори при жените, които са били диагностицирани със състоянието. Тези жени, които са имали високо кръвно налягане в допълнение към главоболието, са 17 пъти по-склонни да имат прееклампсия от тези, които не са имали високо кръвно. А жени, които не са имали предишна анамнеза за главоболие, са били пет пъти по-склонни да имат основно заболяване. Знаейки медицинската ви история, вашите лекари биха определили състоянието ви без допълнителни затруднения.

Но ако развиете главоболие по време на бременност, как да разберете дали е сериозно? Ако е много силно и се появява внезапно, свържете се с лекаря си. Винаги е по-добре да се посъветвате, отколкото по-късно да съжалявате. Ако в миналото често сте страдали от главоболие, сега може да е малко по-трудно да откриете проблема.

Въпреки че не е известно защо прееклампсията причинява главоболие, това би могло да се дължи на промени в начина, по който кръвта циркулира в мозъка. Други признаци за състоянието са замъглено зрение, коремна болка и подуване, така че ако ги имате заедно с главоболие, потърсете лекарска помощ. Много от симптомите на прееклампсия и мигрена се припокриват, като главоболие, гадене, повръщане и промени в зрението, така че е важно бременните да следят внимателно симптомите си.

Как да предотвратите главоболието при бременност? Експерти дават няколко съвета. Определете кога главоболието ви започва. Проследявайте храненията и дейностите си, за да се научите да промените навиците си, причиняващи главоболие.

Тренирайте редовно. Правете ежедневна разходка или правете пренатална йога, ако ви е позволено от лекаря ви. Правете упражнения за релаксация, като дълбоко дишате, йога и визуализация. Хапвайте малки порции, но по-често през целия ден, за да поддържате кръвната си захар в нормални нива.

Пийте много течности, за да останете хидратирани. Уверете се, че си осигурявате достатъчно часове сън. Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни. Старайте се да поддържате добра стойка, за да предотвратите напрежението в мускулите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay