Когато козметиката стане враг на кожата

Кога и защо кожата реагира срещу определени продукти и как да предотвратите евентуални алергични реакции

Когато козметиката стане враг на кожата

Убедени сме, че поне веднъж се е случвало кожата ви да реагира на даден козметичен продукт с реакция, най-често алергична, изразяваща се в зачервяване и поява на пъпки и черни точки.

Добрата новина е, че за щастие това състояние има свойството да изчезва почти веднага, след като преустановите употребата на непоносимия продукт. Лошата е, че задачата да откриете кой точно е причинителят на реакцията често се превръща в такава с повишена трудност.

Като за начало е много важно да знаете, че обикновено такъв тип реакции към продукт не се случват веднага след започване на употребата му, а по-скоро две-три седмици след това. Затова не бързайте веднага да обвинявате току-що купения крем за лице, причината може да се крие в съвсем друго мазило.

На второ място е важно да направите и анализ на поеманата напоследък храна. Има шанс просто да сте прекалили със сладкото или с млечните продукти напоследък.

Не се доверявайте сляпо на надписи като "некомедоногенен продукт”. За съжаление немалка част от козметичните производители използват вратички в закона за описване на състава и проведените тестове, за да не бъдат напълно коректни с потребителите.

Имайте предвид, че колкото по-чувствителна е една кожа, толкова повече тя се влияе от външни фактори като например слънце и вятър. Така че ако даден крем ви се е отразявал добре през зимата, това съвсем не означава, че ситуацията ще бъде такава през лятото, когато същият продукт би могъл да доведе до запушване на порите. Затова ако забележите изненадваща промяна в състоянието на кожата си, преминете на по-лека формула.

Много е важно да се уверите и че проблемът не е всъщност в четките и апликаторите за нанасяне на грим, които могат да се превърнат в същински развъдници за бактерии ако не ги поддържате. По тази причина се старайте те винаги да бъдат добре почистени от натрупаните продукти и замърсявания.

Избягвайте да започвате употребата на повече от един нов продукт едновременно. В противен случай няма как да разберете кой е същинският причинител на неприятната реакция.

Ако кожата ви по принцип е сред по-чувствителните такива, избягвайте продукти с включени "дразнители” в състава. В този списък влизат например алкохол, камфор, ментол, евкалипт и цитрусови екстракти.

Предпочитайте козметика, опакована в тубички или помпички, за сметка на тази в бурканчета. Така ще избегнете в максимална степен докосването на продукта с ръце, както и контакта му с въздуха и съответно окисляването.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 10.06.2014|16:29
За това е добре да се направи и консултация с дерматолог, който може да даде адекватен професионален съвет.
9
Не е посочен 10.06.2014|15:54
Страхотна статия и информация, определено много трябва да се внимава.
8
Не е посочен 10.06.2014|09:34
Благодаря за полезната информация.
7
Не е посочен 09.06.2014|17:44
Аз съм с чувствителна кожа, на която много ми е трудно да й нацеля подходящата козметика и общо взето всичко си става на принципа - проба-грешка.
6
Не е посочен 09.06.2014|16:05
Със сигурност прекалената им употреба може да бъде опасна за кожата .
5
Не е посочен 09.06.2014|15:19
Много полезна информация, благодарим.
4
Не е посочен 09.06.2014|15:14
не трябва и да се подвеждаме по надписите био и прочие, тъй като вече всички производители го лепят на какво ли не, а трябва да се следи дали въпросният продукт наистина е сертифициран.
3
Не е посочен 09.06.2014|12:34
Не използвам кой знае колко козметични продукти и като цяло нямам проблем с тях .
2
Не е посочен 09.06.2014|11:00
Винаги внимавам, каква козметика си купувам и честно казано, това че е по-скъпа, не значи че е по-качествена. Дори напротив. Обикновено по-скъпите са блъскани с какви ли не парабени и вещества, от които можем да се обринем. Предпочитам да залагам на продукти с минимален брой съставки в Съдържанието си.
1
Не е посочен 09.06.2014|09:06
Добре е да сме наясно с тези неща, статията ще е от полза.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay