Дерматолозите казват "НЕ" на тези продукти през зимата

Дерматолозите казват "НЕ" на тези продукти през зимата

Вероятно сте прибрали летните дрехи в задната част на гардероба и планирате да си останат там поне до началото на месец май. Така както променяме начина си на обличане през студените сезони, така трябва да се отнесем и към грижата си за кожата с настъпването на есента и зимата.

Имайки предвид, че ноември е точно зад ъгъла, време е да започнем да мислим за нов подход в разкрасителните ни процедури. Ето кои са съставките, които трябва да избягваме (или поне да използваме по-малко) и с какво да ги заменим:

Тонери на базата на алкохол

Дерматолозите категорично отричат употребата на тонери на алкохолна основа, тъй като те са изсушаващи за всички типове кожа. В съчетание със сухия въздух и пронизващия вятър, както и отоплението на закрито, получаваме рецепта за солидно изсушена кожа. Алкохолът лишава кожата от нейните естествени масла, които я защитават от трансепидермална загуба на влага. През зимата този ефект се засилва. Погледнете списъка със съставките на гържба на опаковката - ако алкохолът е една от първите, кажете довиждане на този продукт.

С какво да заменим: Дори и да сте с мазна кожа, заменете алкохола с хамамелис, който е наситен с успокояващи кожата съставки като глицерин, алое и/или лайка.

Дерматолозите казват "НЕ" на тези продукти през зимата

Агресивни ексфолианти

Не е нужно напълно да се откажете от ексфолиантите през зимата, но специалистите силно препоръчват да намалите употребата. Това включва физически и химически ексфолианти за лице и тяло. Твърдите ексфолианти могат физически да разрушат защитната липидна бариера на кожата, а химическите ексфолианти, като гликолова или салицилова киселина, могат да увеличат сухотатата и да предизвикат усещане за парене.

С какво да заменим: Заложете на по-меки ексфолиращи продукти с по-нежни физически частици или по-ниски концентрации на киселини и ги използвайте не повече от веднъж седмично.

Ретиноиди

Подобно на ексфолиантите, ретиноидите са друга съставка, която не е нужно да отписвате напълно, след като температурата падне. Въпреки това, трябва да коригирате графика на приложение или концентрацията на формулата. Зимата също не е идеалното време да започнете да използвате ретиноиди за първи път. Те са известни със своите изсушаващи странични ефекти. Тъй като ускоряват клетъчния обмен, кожата ще започне да отделя повърхностните си слоеве по-бързо, което води до често срещаните сухи петна и лющене.

С какво да заменим: В зависимост от вашия тип кожа и колко добре понася ретиноидите, помислете за намаляване на употребата до веднъж или два пъти седмично, за да предотвратите някои от страничните ефекти, споменати по-горе. Наистина обърнете внимание и се вслушайте в кожата си, за да видите какво толерира със сезонната промяна. Друг вариант е да опитате алтернатива на ретинол, като бакучиол на растителна основа, който ще ви даде разултати ползи против стареене, но без чувствителност, сухота или лющене.

Дерматолозите казват "НЕ" на тези продукти през зимата

Твърди сапуни

Грубите сапуни за тяло могат да изсушат значително и дори да нарушат pH баланса ви, което е проблем, който само се влошава през зимните месеци. Почистващите продукти, които са силно ароматизирани, също са забранени.

С какво да заменим: Ако след измиване, усещането върху кожата ви е сухо, опънато или чувствително, това е знак, че трябва да преминете към по-нежен вариант. За да осигурите на кожата си достатъчно хидратация през зимата, преминете към почистващ продукт на кремообразна основа, тъй като те са склонни да изсушават по-малко.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay