Как да разберем дали кожата ни е суха или дехидратирана според дерматолозите?

На пръв поглед това дали имаме суха или дехидратирана кожа звучи почти едно и също. В действителност обаче, кожата ни може да бъде мазен тип и въпреки това да е дехидратирана. Последствията от това могат да доведат до системно акне и проблеми с кожата, за които не подозираме докато не се консултираме с дерматолог специалист, който да назначи съответните медикаменти.

Сухата кожа може да бъде характеризирана и разпозната с това, че мастните жлези на лицето са по-малко на брой от тези при хората с мазена кожа. Докато дехидратираната кожа означава липса на вода, не на мазнина. Ето защо е възможно да имате мазен тип кожа и в същото време тя да е дехидратирана.

Как да разберем дали кожата ни е суха или дехидратирана според дерматолозите?

Повечето от нас са добре запознати с това какво причинява липсата на вода на кожата, но едва ли сме си давали сметка колко видими могат да бъдат последствията. За да разберем по-добре разликите между суха и дехидратирана кожа, както и да се грижим за пълноценното подхранване на лицето си можем да следваме следните стъпки:

Диагностициране

Сухата кожа е вид кожа, а дехидратацията е състояние. Сухата кожа произвежда по-малко себум от нормалната кожа. Това означава, че тя има сериозна нужда от подхранване, което да й помогне да се справи с външните фактори, вредящи на кожата. 

Как да разберем дали кожата ни е суха или дехидратирана според дерматолозите?

Дехидратираната кожа няма достатъчно вода. Тази липса може да се появи в следствие на външни фактори като околната среда, приема на вода, диети и консумацията на кофеин, в резултат на което съдържанието на вода в кожата може драстично да намалее.  

Можете да направите лесен тест: Щипнете леко бузата си, ако кожата остане в същата форма, вместо да се прибере спокойно в първоначалната си позиция, значи лицето ви се нужда от сериозно количество вода. Дехидратираната кожа е по-бледа и често допринася за още по-изразената видимост на тъмните кръгове под очите.

Третиране:

Има много продукти за суха кожа, които ще се грижат за това тя не само да изглежда по най-добрия начин, а и да бъде здрава. При дехидратацият от друга страна има още няколко медота, които могат да помогнат и лесно можем да ги правим вкъщи.

Как да разберем дали кожата ни е суха или дехидратирана според дерматолозите?

Ексфолиране

Когато ексфолираме кожата мъртвите клетки се отстраняват и вече не поемат така важната влага, която е необходима на лицето. Дерматолозите съветват да ексфолираме лицето си поне веднъж седмично, като по този начин премахваме мъртвата кожа и позволяваме на продуктите за лице да си свършат работата по-ефективно.

Добавете серум в рутината си на грижа за кожата на лицето

Потърсете хидратиращ серум, който можете да нанасяте под ежедневния крем. Според дерматолозите е добре да използваме такъв серум, който съдържа хиалуронова киселина, като тази която се използва за филъри. Кожата ни сама произвежда такава хиалуронова киселина, но при дехидратирания тип кожа е важно да й осигурим още от тази ценна съставка. Използвайте стимулатори за производството на естествената хиалоронова киселина в кожата като Витамин В5 и продукти, които съдържат авокадо.

Използвайте по-силно овлажняващ нощен крем

Дори обикновено да нямаме нужда от употребата на такъв тип продукт, студените месеци променят нещата драстично. Затопленият въздух в стаята, в която спим дехидратира кожата ни. За да противодействаме на това можем да използваме по-силно овлажняващ нощен крем. 

Как да разберем дали кожата ни е суха или дехидратирана според дерматолозите?

Съобразявайте се със сезоните

Температурните промени могат да се отразят сериозно на общото здраве и състояние на кожата. Тъй като лицето винаги е директно изложено на сезонните условия трябва да полагаме по-старателни усилия да се грижим добре за него. Зимата определено е едно предизвикателство за нежната кожа на лицето, тя често става суха или се напуква. Студеният въздух свива порите, намалява продукцията на себум и кръвообращението. Топлите душове и уредите за отопление също стимулират изсушаването. Ето защо е важно да имаме план, който да следваме в грижата си за кожата в студените сезони. За наш късмет природата се грижи по-добре за кожата ни през пролетта и  лятото. Винаги използвате крем със слънце-защитен фактор, слънцето може да изсуши кожа прекалено, а и е добре винаги да знаете, че ще защитени с UV фактор.

Пийте достатъчно вода

Може би звучи прекалено очевидно, но всъщност приема на вода е много важен. Хидратацията на целия организъм е значителна част от грижата за кожата и цялостното ни здраве. Консумирайте плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода и полезни мазнини. Можете да започнете деня със зелено смути от целина, спанак и краставица например. 

Дерматолозите препоръчват прием на около осем чаши вода дневно, разбира се количеството може да варира според вашето тегло и режим. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay