Какво представляват антиоксидантите и защо трябва да ги използвате в грижата за кожата?

Какво представляват антиоксидантите и защо трябва да ги използвате в грижата за кожата?

Дори да не полагате някакви кой знае колко специални грижи за кожата си, все пак имате някаква рутина за грижа за кожата и вероятно сте използвали някои от най-популярните съставки днес- ниацинамид, хиалуронова киселина, алфа или бета хидрокси киселини. Друго изключително актуално днес са антиоксидантите, които се срещат често в много продукти, но знаете ли всъщност какво са антиоксидантите?

Какво са антиоксидантите в грижата за кожата?

Антиоксидантите са молекули, неутрализиращи свободните радикали в тялото ви, които са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките ви. Свободните радикали се срещат естествено в тялото, въпреки че те могат да идват и от фактори на околната среда като замърсяване, цигарен дим и други химикали. 

Продължителният стрес от свободните радикали може да причини увреждане на вашата ДНК, което след това може да доведе до определени заболявания и стареене на кожата. Антиоксидантите могат да бъдат намерени в някои храни като плодове и зеленчуци и растения, но можете да получите и антиоксиданти от продуктите за грижа за кожата.

Кои са най-добрите антиоксиданти за кожата?

Антиоксидантите, открити във витамините А, С и Е, са ефективни и могат да се използват локално върху кожата. Витамин А е известен също като ретинол и въпреки че е популярна съставка в много продукти за акне, той може също така да подобри еластичността на кожата, да ексфолира и да предотврати увреждането от слънцето.

След като витамин А, е витамин С, герой в грижата за кожата, който можете да намерите в хиляди серуми, овлажнители и околоочни кремове.

Витамин С е супер антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане от околната среда и предотвратява преждевременното стареене на кожата, свързано с ултравиолетовите лъчи и замърсяването. Той прониква дълбоко в повърхността на кожата и действа като неутрализира свободните радикали, които са токсични за кожните клетки, както и стимулира обновяването на клетките и подпомага синтеза на нов колаген. Видимите ползи включват по-ярка кожа с подобрена текстура, омекотяване на фините линии и бръчки и повишена еластичност. 

Други като ферулова киселина и ниацинамид (витамин В3) могат да помогнат за увеличаване на стегнатостта и еластичността на кожата, намаляване на възпалението и изсветляване на тъмните петна.

Как да включите антиоксиданти в рутината си за грижа за кожата?

Антиоксидантите действат най-добре, когато са сдвоени с други продукти. Най-добре е да използвате серум с витамин С (с А [или] Е) сутрин, или и сутрин и вечер.  За най-добри резултати трябва да използвате богат на антиоксиданти продукт в сутрешната си рутина и след това да нанасяте овлажнител и SPF.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay