Тайните на "Аздравея": Най-полезният наръчник в света на ръчно изработените сапуни

Няколко неща, които е важно да знаете за модерните домашно правени сапуни

Тайните на "Аздравея": Най-полезният наръчник в света на ръчно изработените сапуни

Ако някога сте бродили между масите на някой празничен арт или фермерски пазар, със сигурност ви се е случвало да мернете някое щандче с разни странни неща. Вероятно те са били прилежно подредени и са ви заприличали на сладкиши, но вътре в себе си сте били убедени, че не са.

Водени от любопитството си, сте се приближили и сте започнали огледа. Тогава човекът зад щанда с приветлива усмивка ви е разяснил в най-общи линии, че това са домашни или ръчно правени сапуни. Вие сте вдигнали поглед с леко съмнение или изненада, кимнали сте, за да благодарите за информацията и бързо-бързо сте отстъпили.

В случай че наистина сте участвали в подобна ситуация и това е била вашата естествена реакция, най-вероятно при споменаването на словосъчетанието "домашен сапун” в главата ви изплува спомена за сапуна със свинска мас, приготвян собственоръчно от вашата баба или от нейна комшийка в голям казан, насред двора на село. Както всички знаем, този процес е съпровождан с не особено приятна миризма на разтопена животинска мазнина.

Другият вариант е да поддържате тезата: "А, това не е за мен. Аз използвам само душ гел, защото не изсушава кожата ми, колкото сапуните.”

И в двата случая не сте прави. Следващия път дайте възможност на продавача да ви разкаже повече за сапуните, които предлага. Най-вероятно ще се окаже, че продукцията на масата е негово собствено дело и като всеки творец с радост ще говори за своите произведения.

За да вникнем в изкуството по правене на сапуни, се обърнахме към Деница Христова от "Аздравея". Сръчната дама със страст към този вид козметични продукти ни разкри някои безценни тайни, свързани със съвременните домашни, ръчно правени сапуни. А ние бързаме да ги споделим с вас!

1. Обикновено се приготвят от растителни масла като зехтин, кокосово, какаово и още много други. Съвременните сапунджии понякога включват в своите рецепти и животински мазнини. Те обаче не се изчерпват само със свинската мас, мазнините от млечни продукти, предимно идващи от козето мляко, също влизат в тази категория.

Все пак е по-трудно да се срещнат такива продукти, поради многото особености на самите мазнини и начините на работа. Всички тези масла се наричат базови масла и са основната съставка, която прави сапуна това, което е.

За благотворното въздействие върху кожата на наситените и ненаситени мастни киселини, които се съдържат в тях, има безброй изследвания, а информацията е необятна. Базовите масла, дори и в осапунения си вид, запазват почти всички свои полезни за кожата вещества.

Тайните на "Аздравея": Най-полезният наръчник в света на ръчно изработените сапуни

2. Измиващите способности на сапуна, както и качествата на пяната му, зависят изцяло от маслата, които са използвани за неговото приготвяне. Например, количеството кокосовото масло в състава на сапуна може да определи силата на измиващите му способности и твърдостта на крайния продукт. Рициновото масло пък може да повлияе на кремообразността и балончетата на пяната, а маслото от кайсиеви ядки да направи сапуна нежен, хидратиращ и омекотяващ кожата.

Домашните сапуни разчитат само на съставките си и не съдържат химични подобрители, пенители, омекотители, консерванти, втвърдители, стабилизатори, които се използват в обичайно използваните продукти.

3. Като споменах хидратиране, една от най-силните страни на домашните сапуни е, че прословутият глицерин (глицерол) си остава вътре. В масовите сапуни той е извлечен и отстранен, за да бъде включен в състава на други продукти, тъй като е една от най-ценените овлажняващи съставки.

Глицеринът е изходен продукт на превръщането на маслата в сапуни и има способността да привлича влагата от въздуха, да помага на кожата да я задържа в себе си, като в същото време не позволява на наличната влага да се изпарява. Затова и домашните сапуни, ако са приготвени правилно, не изсушават кожата, а точно обратното.

Все пак е важно да се каже, че глицериновите сапуни, които често можете да срещнете по рафтовете на магазините, са различни от домашните и в повечето случаи единственото, което ги обединява, е названието "сапун".

Тайните на "Аздравея": Най-полезният наръчник в света на ръчно изработените сапуни

4. В повечето случаи всеки от нас първо помирисва сапуна и така решава дали да го вземе - това е съвсем нормално. В нашите първични инстинкти за самосъхранение е заложено, че когато нещо мирише неприятно, то обикновено не е безопасно за консумация. Това е резултат от еволюцията.

В резултат обаче на рекламната индустрия и налагането на масовите продукти се е наложило схващането, че измиващите продукти за тяло трябва да бъдат много силно ароматни. При домашните и ръчно приготвени сапуни обикновено се използват етерични масла и поради тази причина техните аромати са по-деликатни, по-ненатрапчиви, не много дълготрайни и често се влияят от начина, по който се съхраняват самите продукти.

Етеричните масла са извлеци от различни части на растения и не трябва да се бъркат с ароматните масла, които в повечето случаи са синтетично синтезирани аромати. Разликата между етеричните и ароматните масла не се изчерпва само в начина им на добиване, а и в свойствата им да повлияват на тялото и духа на човека.

Едните имат лечебни свойства, уханията им не са агресивни, но и не са твърде дълготрайни и често качествата им се влияят от много фактори. Това са етеричните масла. Другите само ухаят силно, могат да пресъздават много различни аромати, които обаче не се извличат по естествен път и са много по-трайни, но пък нямат полезно действие, а понякога могат да бъдат и доста силни алергени.

Тайните на "Аздравея": Най-полезният наръчник в света на ръчно изработените сапуни

5. Всеки уважаващ себе си сапунджия намира начини да направи своите сапуни уникални, красиви и цветни. С опита и времето всеки е изградил свой собствен стил и направил избор за предпочитаните елементи, които дават цялостен облик на сапуните му.

Някои използват подправки, билки, масла, сокове от плодове и зеленчуци и различни неща, които обикновено се включват в менюто ни, и освен цвят, детайл или елемент, могат да добавят и своята благотворна стойност към другите полезности в сапуна. Други пък избират атрактивни хуми, също с прекрасно въздействие, както и слюди и железни оксиди с естествен произход. Много рядко истинските творци на домашни сапуни използват хранителни или изкуствени оцветители, по това можете да ги разпознаете.

А когато следващия път попаднете на щандче с домашни и ръчни сапуни, зад което стои техният създател, поговорете си с него. Питайте и разпитвайте, винаги има какво да научите. Тези хора са постоянно обогатяващи се самоходни енциклопедии по масла, билки, ароматерапия, билкарство и какво ли още не.

Няма да откажат да ви разкажат за това, което правят - понякога дори и с повече подробности, отколкото са необходими. Ако са спечелили сърцата ви, можете да отнесете някой от техните уникати, а ако не са, можете просто да си тръгнете с едно ново позитивно познанство, с частица от тяхното знание и мисълта, че трябва да се грижим добре за себе си и да обръщаме повече внимание на нещата, които използваме в ежедневието си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay