Кои храни да избягвате и от кои да хапвате повече, в зависимост от вашата възраст

Кои храни да избягвате и от кои да хапвате повече, в зависимост от вашата възраст

Най-големият мит, на който повечето хора вярват е, че съществува "перфектната диета". Но истината е, че няма еднакви хора и няма еднакви организми, така че една диета, която е перфектна за един човек, може да бъде много вредна за друг. 

Въпреки това, в зависимост от възрастта ви, има някои хранителни продукти, които трябва да избягвате и други, които трябва да включите в менюто си, за да останете в добро здраве.

Ето кои са хранителните продукти, които трябва да консумирате в различните възрасти и тези, които трябва да избягвате:

1. Тийнейджърските години

На този етап тялото ви расте и се развива, поради което имате нужда от много хранителни вещества. Но това е и периодът, в който децата започват да пропускат закуската, да хапват повече нездравословни храни и да си изграждат лоши навици.

Ако сте в тази възрастова група, създайте си навик да закусвате всеки ден. Не е нужно да се отказвате от любимите си закуски, но помислете да намалите количеството. Включете в диетата си храни, богати на калций, протеини и желязо. 

2. 20-те години

Когато сте на 20, трябва да направите начина си на хранене здравословен. Изключете картофените чипсове, заменете млечния шоколад с тъмен шоколад, хапвайте кисело мляко вместо сладолед и т.н. Включете в диетата си храни, богати на омега-3 мастни киселини и фолиева киселина, като листни зеленчуци, орехи, сьомга и семена от чиа.

3. 30-те години

През този период от живота си е добре да включите в менюто си храни, които изграждат мускули и правят костите по-силни. Богатите на протеини продукти като яйца, семена, ядки, соеви продукти, пилешки гърди и киноа са ваши приятели. Млякото и киселото мляко са от съществено значение за укрепването на костите, но ако е необходимо, помислете за прием на добавки с калций и протеини.

4. 40-те години

За да регулирате нивото на кръвната си захар и да забързате метаболизма си, на този етап не забравяйте да включите фибри в диетата си. Храни като броколи, пълнозърнести храни и картофи ще ви дадат необходимите фибри. Нездравословната храна трябва да се избягва, но от време на време можете да хапвате зеленчукови бургери! Те са здравословни и богати на фибри, от които тялото ви се нуждае. Вместо да поръчвате, опитайте да си направите сами здравословни бургери у дома. Други хранителни продукти, които можете да консумирате, са здравословни домашно приготвени сандвичи, немазни млечни продукти и тонове плодове и зеленчуци. Във всяко хранене не забравяйте да включите протеини.

5. 50-те години

С възрастта метаболизмът се забавя, поради което е препоръчително да консумирате хранителни продукти, които се усвояват лесно от организма. Когато сте на 50, е добре да замените краве млякото с ядково мляко. Избягвайте храни, съдържащи захари, оцветители и добавени аромати. Можете да използвате мед, като подсладител. За да намалите признаците на стареене, яжте авокадо, броколи, боровинки, ядки и спанак. Яденето на ябълки може да ви помогне да понижите холестерола и да се предпазите от диабет.

6. 60+

На тази възраст е изключително важно да консумирате много плодове и зеленчуци. Консумирайте храни, богато на желязо, като спанак, леща, боб. Соята и листните зеленчуци ще ви помогнат да останете в добро здраве. В допълнение, намалете приема на сол. Пийте повече вода и избягвайте сладките и нездравословни храни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay