Шаде значи любов

Любовен глас, нежна лирика, чувствена музика. Шаде е много повече

Хелън Фолашаде Аду израства под нежните звуци на соул музиката, изпята от Къртис Мейфийлд, Дони Хатауей и Марвин Гей. Особен интерес изпитва към модата и се записва да учи моден дизайн в лондонското училище по изкуства "Сейнт Мартин". По това време е просто Хелън, а мечтите ѝ изобщо не са свързани с музиката. Вижда се като именит моден дизайнер и като всяко младо момиче с подобни амбиции, започва да се занимава с манекенство.

Истинската ѝ среща с музиката започва на шега. Без очаквания или големи амбиции започва да пее в групата на няколко приятели, "докато си намерят подходящия вокал". След това сменя бандата, а страстта ѝ към мелодичните звуци нараства осезаемо. Действието се развива през 80-те, когато става член на латино-фънк бандата Arriva. Така развива и усета си към писането на текстове. Първото ѝ заглавие е доста чувствено - Kisses From The Kama Sutra, загатвайки за нежния апокалипсис, с който на света тепърва му предстои да се сблъска. Заедно с китариста на групата Шаде създава емблематичната Smooth operator.

Една година по-късно "войнът на любовта" сменя отново бандата и става бек-вокал на лондонската фънк формация
Pride. Там поетичната ѝ душа се разкрива и думите ѝ започват да се леят плавно, увличайки все повече хора. Шаде се превръща в символ на любовна лирика и красива мелодия, което ѝ носи достатъчно смелост, за да създаде своя собствена група заедно със Стюард Матюмън, Андрю Хейл и Пол Спенсър Денмън, носеща името ѝ.

Шаде значи любов

През 1984г. първият им сингъл "Your Love Is King" оглавява класациите, а Шаде се превръща в икона на соул музиката. Песните ѝ циркулират в музикалния свят, настаняват се в сърцето и остават там за дълго.

Шаде е един от малкото изпълнители, които някога са били на корица на
списание Time. Първите ѝ песни излизат извън границите на поп звученето и успяват да се отличат със свое собствено звучене.

С дебютния си албум "Diamond Life" през 1984г. Шаде се обръща към световната публика и тя ѝ се отблагодарява. Албумът остава в английските чартове цели 94 седмици, а хитът The Sweetest Taboo се превръща в едно от най-въртените парчета в радио ефира. Три години по-късно се ражда албумът Stronger Than Pride, а след него идва и първото световно турне на бандата. Следват Love Deluxe, The Best of Sade, Lovers Rock (през 2000г.) и Soldier of love, който излезе миналата година.

Музиката на Шаде е като шеметна любовна афера, която не стихва с времето, защото емоциите, които носи, я правят вечна. Тя не попада в определен музикален жанр, защото не е комерсиална, но успява да докосне масовата публика.  

Чуйте
нежния нигерийски глас в
зала "Арена Армеец"-София на 29 октомври, когато ще се проведе концертът на Шаде.

31 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay