Колко трае овулацията?

Колко трае овулацията?

Ако се опитвате да заченете, разберете колко дълго продължава овулацията ви и кога е най-вероятно да забременеете.

Нормалният месечен цикъл продължава между 21 и 35 дни. Овулацията се случва само веднъж през този период от време, но вашият "плодороден прозорец", когато е най-вероятно да забременеете, обхваща шест дни. Ето какво трябва да знаете за това колко трае овулацията, за да можете ефективно да планирате половия акт.

Колко дълго трае тя? Овулацията се случва, когато вашият лутеинизиращ хормон се повиши, карайки зрялата яйцеклетка да напусне матката и да се придвижи по фалопиевата тръба. Яйцеклетката оцелява между 12 и 24 часа, след което се разпада в маточната лигавица и се пролива с месечния цикъл. Ако обаче сперматозоидът оплоди яйцеклетката, преди тя да се разпадне, тя може да се прикрепи към маточната лигавица и да образува бременност.

Колко дълго трае плодородният ви прозорец? Важно е да се отбележи, че овулацията не е единственото време, в което може да настъпи бременност. Сперматозоидите могат да живеят най-малко пет дни в женския репродуктивен тракт. Следователно жената може да забременее от полов акт, случил се пет дни преди овулациятаи до 24 часа след овулацията, тъй като яйцеклетката може да оцелее 24 часа.

Ако се опитвате да забременеете, трябва да правите секс по често по време на този плодороден прозорец, когато спермата и яйцеклетката имат най-голяма вероятност да се срещнат. Много двойки се концентрират основно върху периода на овулацията и понякога пропускат плодородния си прозорец. Имайте предвид, че шансовете за забременяване са особено високи в деня на овулация и три дни преди това.

Кога настъпва овулацията? За да знаете колко дълго продължава овулацията, трябва да разберете кога всъщност тя започва. Като цяло жените овулират 14 дни преди да настъпи тяхната менструация. Например, жена с нормален цикъл с продължителност 28 дни вероятно ще овулира на 14-тия ден, а плодородният й прозорец ще бъде ден 9-14. По същия начин, ако цикълът й трае 30 дни, овулацията вероятно ще настъпи на 16-тия ден, а плодородният прозорец ще обхваща дни 11-16. Всяка жена овулира по различен начин, така че тези указания няма да бъдат напълно точни. Повечето аптеки предлагат продукти без рецепта, с които да проследявате овулацията си.

Можете ли да овулирате повече от веднъж на цикъл? Една жена овулира само веднъж на менструален цикъл. Има и шанс жената изобщо да не овулира – обикновено поради болестни състояния, като синдром на поликистозните яйчници. Не можете да заченете, ако не овулирате, затова говорете с лекаря си, ако се притеснявате. Задължително трябва да се обърнете към специалист, ако не можете да забременеете след година опити или след шест месеца опити, ако сте дама над 35 години.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay