Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

През 17 век пиенето на кафе се наказвало със смърт. Тогава се смятало, че то има ефект, променящ съзнанието. За щастие сега можем да пием толкова кафе, колкото искаме, а разнообразието от съединения, които съдържа, е доказано, че е от полза за здравето ни. Но все още има много дискусии за това колко кафе е безопасно да се пие през деня.

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Решихме да разберем колко чаши от любимата ни напитка са полезни за тялото ни и колко е твърде много. И в края на статията сме ви подготвили бонус, който можете да проверите. 

Точното количество кафе е от полза за сърцето ви

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Група учени от Германия са открили, че кофеинът кара клетките в кръвоносните ни съдове да реагират по определен начин. Подобрява начина на работа на тези клетки и ги кара да се представят като по-младите. Изследователите вярват, че оптималното количество кафе, от което се нуждаем, за да поддържаме сърцето по-младо за по-дълго време, е 4 чаши на ден.

Пиещите кафе живеят по-дълго

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

През годините изследователите забелязват, че хората които редовно пият кафе е по-малко вероятно да бъдат засегнати от различни заболявания. Списъкът включва сърдечни заболявания, инсулти, респираторни заболявания, инфекции и диабет. Масово проучване на 400 000 души в САЩ установи, че хората, които пият ежедневно кафе, са по-малко склонни да умрат от каквато и да е причина, отколкото хората, които не приемат кофеин.

Но не прекалявайте 

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Ако прекалявате с количеството кафе, естествено това ще има негативен ефект. Хората, които редовно пият твърде много кафе, може да се подготвят за някои здравословни проблеми. Пиенето на повече от 6 чаши еспресо всеки ден може да увеличи риска от сърдечни заболявания с до 22%, според проучване. 

Какво прави вашето кафе нездравословно

Колко чаши кафе на ден са от полза за вашето здраве

Ако пиете повече от 6 чаши кафе на ден, не само кофеинът може да бъде вреден за вашето здраве. Много любители на кафе допълват напитките си със захар и сметана, които добавят калории и мазнини, което от своя страна може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Въпреки че е вярно, че точното количество черно кафе намалява риска от диабет, добавянето на подсладители, сметана и аромати може да повиши нивата на кръвната захар.

Бонус: Как да измервате приема на кофеин

Кафето не е единственият източник на кофеин. Може да се намери и в чая и някои храни. Можете да използвате онлайн калкулатори на кофеин, за да разберете колко от този стимулант консумирате ежедневно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay