5 естествени съставки, които възвръщат блясъка на косата

Различните хора имат различни типове коса, така че това, което работи за един, може да не е толкова ефективно за друг. Но все пак, всяка от нас мечате за бляскава и здрава коса, изглеждаща сякаш току що сме излезли от салона. В определени случаи това може да е трудно за постигане, но съществуват някои съставки, които биха могли да ни помогнат да се сдобием с така желания блясък.

Представяме ви пет съставки, които ще ви помогнат да се сдобиете с лъскава коса като от корица на списание:

Кератин - това е протеин, който е естествен компонент на косата. Допълнителни количества кератин в продуктите за грижа за косата може да подпомогне реструктурирането на косъма и да възвърне блясъка му.

Арганово масло - това масло е богато на хранителни вещества, включително витамин Е, който е антиоксидант и може да помогне за защитата на косата от увреждане. То също така може да подпомогне за хидратацията на косата и да я направи по-мека и по-гладка.

Кокосово масло - това масло е богато на мастни киселини, които могат да допринесат за възстановяването на косъма и да му придадат блясък. То също така може да подпомогне за укротяването на косата, като я прави по-лесна за разресване и оформяне.

Витамин С - това е антиоксидантен витамин, който може да помогне за защитата на косата от увреждане, причинено от свободните радикали. Той може също така да стимулира производството на колаген, който е важен за здравето на косата.

Алое вера - това е растителен екстракт, който може да подпомогне за хидратацията на косата и да я направи по-мека и по-блестяща.

Но подходящи ли са те за мазна коса?

Някои от тези съставки, пределено ДА. Въпреки че мазната коса често се свързва с излишна продукция на мазнини, това не означава, че тя не се нуждае от допълнителна грижа. Напротив, мазната коса може да бъде увредена и да има нужда от почистване и хидратация, за да се запази здравето ѝ.

Кератинът може да помогне за укрепване на косата, като я защитава от увреждания, докато аргановото масло може да помогне за хидратацията ѝ, без да я омазнява допълнително. Кокосовото масло може да бъде полезно за мазна коса, тъй като то може да помогне за почистването ѝ, премахвайки излишните мазнини и замърсявания. Витамин С може да помогне за балансиране на маслата на скалпа, като намалява излишната продукция на мазнини, докато алое вера може укрепва и я прави по-блестяща, без да я прави по-мазна.

А за суха?

Всички пет съставки могат да се използват за суха коса, тъй като те имат хидратиращи свойства и помагат за възстановяване на естествената хидратация.

Кератинът, например, е ключов за здравето на косата, тъй като той е основен елемент от структурата на косъма и може да помогне за укрепване на косата, като я защитава от увреждания. Аргановото масло е богато на хидратиращи съставки и може да се използва за хидратиране на косата, като възстановява блясъка и мекотата ѝ. Кокосовото масло също е известно със своите хидратиращи свойства и може да помогне за подобряване на текстурата на косата, като я прави по-мека и по-лесна за разресване.

Витамин C може да помогне за балансиране на влажността на косата, като я хидратира и предпазва от сухота. Алое вера е още една съставка, която може да се използва за хидратиране на косата, като я направи по-мека и по-блестяща.

***

Важно е да се има предвид, че ефектът от тези съставки може да се различава в зависимост от конкретните нужди и тип на косата. Поради това е добре да се консултирате със специалист или да изпробвате различни продукти, за да намерите тези, които са най-подходящи за вашата коса.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay