ДА и НЕ в изграждането на рутина за грижа за кожата

ДА и НЕ в изграждането на рутина за грижа за кожата

Всяка година си обещаваме, че ще започнем да се грижим по-добре за кожата си. Ако искате да изградите или дори да подобрите режима си в грижата за кожата, има някои основни неща, които трябва да имате предвид. От четене на списъка със съставките до умението да смесвате правилно активните съставки и да избягвате премиването на лицето, най-важното е да бъдете последователни. За ваш късмет за вас, ние събрахме най-важните детайли, на които да кажете "Да" и "Не" за постигането на безупречна рутина.

ДА

Разпознавайте вида на кожата си

Най-фундаменталният детайл в създаването в рутина за грижа за кожата, е да знаете какъв вашият тип кожа. Ако не сте наясно с него и използвате неподходящи продукти, това може да компрометира естествения баланс на кожата ви и да доведе до обриви, дразнене, възпаление и дори преждевременно стареене. Може да звучи просто, но това е една от най-честите грешки, които хората допускат.

Вашият тип кожа се променя с течение на времето, особено по време на хормонални промени и дори може да варира в зависимост от сезоните. Например, ако имате мазна кожа като тийнейджър, след пубертета, тя може да стане суха или комбинирана. По същия начин е много често срещано явление да имате суха кожа през зимата и по-мазна кожа през лятото.

Проучвайте

Има буквално хиляди продукти за грижа за кожата и макар някои от тях да са добри попадения, има и много вредни за кожата продукти. Ето защо проучването е толкова важно, независимо дали търсите нов почистващ продукт, тоник, овлажнител, серум... Не само трябва да се обърнете към експертите за препоръки, но също така трябва да четете отзиви онлайн. Вижте рейтингите в уебсайтовете или направете бързо търсене на снимки преди и след.
Можете също да използвате сайт, който проверява съставките на продукта, за да разбере какво всъщност има тях.

Съобразявайте се с бюджета си

Изграждането или допълването на вашата рутина може да се окаже доста скъпо, така че преди да започнете да проучвате, помислете за бюджета си. В аптеката и дрогерията се предлагат страхотни формули, на които дори знаменитостите разчитат за здрава, блестяща кожа. Също така си струва да знаете в кои видове формули трябва да инвестирате повече, като серуми и масла за лице. Обикновеният почистващ препарат, тонер и овлажнител в аптеката може да бъде добър начин да спестите пари, ако искате да похарчите малко повече за серум.

Бъдете внимателни при смесването на активните вещества

Грижата за кожата е наука, така че когато наслоявате различни формули и активни съставки, трябва да внимавате. Активните съставки са съставките във вашите продукти, които постигат резултати като витамин С и ретинол и ексфолиращи героите AHA и BHA. Въпреки това, ако използвате твърде много мощни съставки наведнъж, можете да претоварите кожата си, което може да доведе до дразнене, зачервяване и чувствителност. За да научите как да комбинирате активни съставки за коктейл, обърнете се към специалист.

Винаги започвайте с добро почистване

Почистването е първата и една от най-важните стъпки от вашата рутинна грижа за кожата. Трябва да започнете с чисто, празно платно, за да извлечете напълно ползите от следващите си стъпки. И за протокола, кърпичките за отстраняване на грим просто не вършат работа.

Винаги започвайте сутринта с нежен почистващ препарат, след което следвайте рутинната си грижа за кожата и SPF. В края на деня винаги почиствайте двойно, дори ако сте носили само SPF и/или лек грим. Двойното почистване осигурява разграждане на грима първо с почистващ препарат на маслена основа, а след това с почистващ препарат на водна основа, който отговаря на вашия тип кожа.

НЕ

Неспазване на правилния ред в нанасянето на продуктите

Прилагането на вашите продукти в правилния ред е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ако не го направите, можете да предотвратите правилното усвояване на някои формули, което е не само загуба на продукт, но и на вашите пари! Общото правило е първо да нанесете най-леките формули, за да могат лесно да се абсорбират без бариерата на по-тежките кремове. След всеки слой дайте на кожата си време да абсорбира продукта - това също ще помогне да предотвратите излишното натрупване на продукт.

ДА и НЕ в изграждането на рутина за грижа за кожата

Използване на всички продукти наведнъж

Ако сте натрупали доста обширна колекция, измислете седмичен план, за да можете да планирате в кои дни какви продукти ще използвате. Например, в деня, в който ексфолирате, вероятно не бихте искали да използвате силен тонер с гликолова киселина, така че това е ден, в който можете или да пропуснете своя тонер, или да използвате по-хидратираща опция. По същия начин, ако сте употребили ретинол предната вечер, тогава може да помислите за използването на нежни и допълнително хидратиращи продукти на следващата сутрин. И определено не бихте искали да пропуснете слънцезащитата!

Пропускане на слънцезащитата

Казвали сме го преди и ще го кажем отново, носенето на слънцезащитен крем всеки ден е от съществено значение. Много от проблемите с кожата, които ще изпитате по-късно в живота, вероятно биха могли да бъдат избегнати чрез носенето на висококачествен SPF, когато сте били по-млади – говорим за фини линии, тъмни петна, пигментация и други. Така че, направете си услуга и използвайте добър SPF 30 (минимум) и го носете всеки ден, независимо от метеорологичните условия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay