Кофти диета: Според кръвната група

Какво точно представлява тази диета и защо не трябва да се спазва

Кофти диета: Според кръвната група

Диетата според кръвната група може и да е загубила своята популярност през последните няколко години, но това в никакъв случай не означава, че е забравена. Почти няма по-обширна дискусия на тема персонализиране на хранителните препоръки, в която да не изникне въпросът за този режим и той до ден днешен остава един от най-популярните методи за поддържане на оптимално тегло и здраве.

За да сме сигурни, че всички знаят за какво става дума обаче, трябва да направим едно кратко встъпление към настоящия материал.

Що е то диета според кръвната група?
Основоположник и главен проповедник на диетата според кръвната група е Питър Д'Адамо. Неговата хипотеза се базира на унаследяемостта на този признак и гласи следното: всяка кръвна група има зад гърба си уникална история и начин на хранене. Затова всяка кръвна група преработва храните по различен начин, имайки поносимост към едни и непоносимост към други от тях.

Тези специфики Д`Адамо обяснява с действието на лектините (вид протеини, съдържащи се в някои храни), които могат да се окажат "несъвместими" с антигените на еритроцитите и да причинят множество нежелани реакции и болести, в това число аглутинация (слепване) на кръвните клетки, цироза, бъбречна недостатъчност и още много, много други.

За да преодолее тези здравословни проблеми (въпреки че повечето хора спазват режима с цел отслабване), авторът задава препоръчителен модел на хранене за всяка една от кръвните групи:

Кръвна група нулева: ловец. Според Д'Адамо това е групата, която предшества всички останали и тя следва да се храни високопротеиново.

Кръвна група А: култиватор. След нулевата в исторически план. Следва да се придържат към по-скоро вегетариански тип хранене и да кажат "не" на всичкото червено месо.

Кръвна група В: номад. Трети по ред на възникване и отличаващи се със "силен имунитет и гъвкаво храносмилане". За тях Д`Адамо твърди, че са единствените от четирите групи, които могат да ядат мляко и млечни продукти.

Кръвна група АВ: енигма. Описват се като най-късни в еволюционно отношение. За тях е подходящо хранене, смесица между диетите на А и В.

Някои медицински сведения показват, че някои кръвни групи са по-податливи на определени заболявания...

Ако сте фенове на Д'Адамо и неговите книги, можете да спрете да четете дотук, тъй като следва текст, който противоречи на вярванията ви и сигурно няма да ви хареса.

Може би като за начало е важно да отбележим, че въпреки титлата "доктор", която върви с името на Д'Адамо, той няма медицинско образование в класическия смисъл на понятието, а е натуропат. Това няма отношение към достоверността на даваните от него препоръки, но в най-добрия случай означава, че лицето спекулира с авторитета на медицинската професия.

От еволюционна гледна точка хипотезата на автора "издиша" още от самото начало, тъй като в нея е заложено разбирането, че нулевата кръвна група е най-старата. Тя всъщност е най-многочислената, но чисто хронологически се предшества от А и В.

Това е установено с помощта на множество изследвания върху хора, шимпанзета, орангутани, макаци, бабуини и горили. Група А е една от характеристиките, които хуманоидите и шимпанзетата са споделяли преди еволюционната си раздяла около 6 милиона години назад. Кръвна група В, от своя страна, се отделя от А преди около 3,5 милиона години, а 0 - преди около 2,5 милиона години (1).

Ние първи ще се съгласим, че генетиката е важна от гледна точка на здравословното хранене, но гените, отговарящи за кръвните ни групи, вероятно нямат нищо общо с гените, кодиращи взаимоотношенията ни с храните през поколенията.

В противен случай нямаше на има несъответствие между факта, че хората от Централна Азия се характеризират с най-висок процент представители на "номадската и млекопитаеща" кръвна група В (2) и в същото време са сред етносите с най-висока инцидентност на лактозна нетолерантност (3). Същевременно, скандинавските държави са дом на най-много хора от кръвна група А, но са типичен пример за лактазна персистентност (съхраняване на способността за разграждане на млечната захар).

Дори и в този момент по света има много общности, които нямат ни най-малка представа за това каква е кръвната им група, но в същото време се отличават с ниска заболеваемост и особено висока продължителност на живота. Пример за това са т.нар. "Сини зони", сред които Окинава (Япония), Сардиния (Италия), Никоя (Коста Рика), Икария (Гърция) и др.

Да предположим, че повечето обитатели на тези места чисто интуитивно се хранят според кръвната си група би било като да кажем, че има място, където хората редовно сънуват печелившите 6 от 49 числа на спортния тотализатор. Тоест, вероятността е твърде малка, а в същото време имаме народи, които процъфтяват в здравословно отношение.

Логиката, че сме еволюционно предразположени да се храним с определени неща е добра, но тя в никакъв случай не означава, че всички неща, които не сме яли "никога", са вредни за нас. През стотиците хиляди години на еволюция ние сме култивирали и откривали все нови и нови храни, с които сме запазили здравословните си взаимоотношения и до днес. И ако който и да било от нас беше заставен да яде така, както са го правили първите изправени хора, то той би умрял от глад.

Преди време бяхме писали за едно изследване, което наблюдаваше способността на чревната флора да се променя в зависимост от диетата и демонстрира, че тези адаптации възникват доста по-бързо, отколкото сме си представяли. Тоест, имаме основания да хипотезираме, че ние сме не само това, което нашите предшественици много отдавна са яли, но и това, което ядем в рамките на собствения си живот.

Ако можем да завършим с нещо повече от чисто хипотетичните и логически доводи против диетата според кръвната група, ще трябва да изтъкнем, че до този момент в научната литература няма каквито и да било сведения, че тя работи по описания от Д'Адамо начин. Малко по-рано тази година в American Journal of Clinical Nutrition беше публикуван един систематичен обзор на 1 415 научни статии (4). От тях само 16 са идентифицирани като заслужаващи внимание, а само една като отговаряща на критериите за легитимност.

За съжаление, дори и тя не дава отговор на въпроса дали диетата според кръвната група намалява риска от болести.

За режима на Питър Д'Адамо може да се каже едно хубаво нещо - той отчита необходимостта от индивидуализиран подход в храненето и не твърди, че има една универсално приложима диета. Да разчитаме на него като на препоръка за здравословно хранене обаче би било точно толкова неразумно, колкото да изберем професията си според зодията.  

Още от Fitwell.bg:

Вкусните новини днес: Дюлите
"Универсалните" 2000 калории
Таймлапс йога вдъхновение

1 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 18.12.2013|17:39
Моята определено е много кофти, само на млечни продукти,.
18
Не е посочен 17.12.2013|13:32
За моята е много гадна диетата, а и не мисля да правя каквито и да е.
17
Не е посочен 14.12.2013|15:02
Само на млечни продукти няма да мога да издържа.
16
Не е посочен 11.12.2013|13:34
За мен е най-добре да си ям всичко и нормално, без да прекалявам.
15
Не е посочен 09.12.2013|14:55
Аз съм в групата на номадите много интересно.
14
Не е посочен 05.12.2013|18:05
това е интересно и мисля че е много вярно
13
Не е посочен 04.12.2013|17:53
В интерес на истината диетата, която наистина работи е тази за кръвна група 0, която включва месо, мазнини, семена, ядки и прочие или т.нар. палео диета.
12
Не е посочен 04.12.2013|17:00
Според мен това са пълни глупости и свободни съчинения. Всичко е строго индивидуално и опира до хранителни навици, култура и географско положение, ако щете.
11
Не е посочен 04.12.2013|14:25
Лошото е, че жените продължават да спазват доказано вредни режими като този на Дюкан и Аткинс, което за мен е гавра със собственото си здраве в името на суетата.
10
Не е посочен 04.12.2013|11:27
И аз съм на този принцип.
9
Не е посочен 04.12.2013|11:26
Много хора се доверят и правят диета точно според кръвната група.
8
Не е посочен 04.12.2013|11:14
на мен ми се пада,че съм "Ловец" :) сиреч месоядна,а аз честно да си призная не си падам много по месото :)
7
Не е посочен 04.12.2013|08:54
Няма да е спазвам със сигурност тази диета.
6
Не е посочен 03.12.2013|16:27
Имам същия проблем, нулева кръвна група съм, а си падам предимно по вегетариански манджи. Според мен човек не трябва да чете какво пише в списанията, а да слуша тялото си и неговите нужди.
5
Не е посочен 03.12.2013|16:15
При различните кръвни групи при хората, за един човек една храна може да е много полезна, а за друг, да е като отрова .
4
Не е посочен 03.12.2013|16:04
За жалост аз сум 0 - лева група, а не ми се отдава да ям много протеини .
3
Не е посочен 03.12.2013|16:03
Колко жени се лутат сред всякакви такива диети, които са нечии свободни съчинения, вместо да започнат да следват един здравословен хранителен режим.
2
Не е посочен 03.12.2013|15:34
Според мен тези диети са си абсолютна глупост, тъй като няма никакво научно основание за подобни рестрикции, виж ако са на база кръвни изследвания е друго.
1
Не е посочен 03.12.2013|14:58
значи не трябва да спазваме, ясно
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay