10 често срещани грешки в грижата за косата, които ни пречат да имаме страхотна коса

10 често срещани грешки в грижата за косата, които ни пречат да имаме страхотна коса

Когато става въпрос за грижата за косата, почти няма как да се дадат универсални съвети. Нещата, които действат при някой друг може да се отразяват много зле на вашата коса и обратното. Всичко е относително и зависи от вида на вашата коса. Има обаче неща, които повечето жени правят, а те вредят на всеки тип коса. 

Ето кои са грешките, които често допускаме и ни пречат да имаме страхотна коса: 

1. Не подстригвате връхчетата на косата редовно

Дори ако се опитвате да пуснете косата си и искате да стане по-дълга, редовното подстригване на връхчетата е изключително важно. Редовното подстригване на връхчетата прави косата по-здрава и ѝ помага да расте по-бързо. Не е нужно да режете много от косата, по 2-3 см на всеки 3 месеца е абсолютно достатъчно. 

2. Пропускате нанасянето на шампоан

Използването на балсам е от съществено значение, защото омекотява косата и също така помага за възстановяване на баланса на производството на масла. Балсамът придава обем и кара косата да изглежда много по-добре. Отнема само няколко минути, така че не пропускайте нанасянето на шампоан. 

3. Не пиете достатъчно вода

Всички знаем, че пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за здравето на цялото тяло, но знаехте ли, че е важно и за косата ви? Доказано е, че водата е ключова съставка, която допринася за растежа на косата ви. Следователно е възможно косата да спре да расте напълно, ако не пиете достатъчно вода.

4. Използвате прекалено агресивни продукти

Преди да поставите нещо върху косата си, трябва да сте наясно със съставките на вашите продукти. Има някои съставки, които определено трябва да избягвате, като силикон и продукти на алкохолна основа, които могат да бъдат истинската причина за увреждането на косата ви. Не забравяйте да третирате косата си внимателно и да използвате това, което работи най-добре за нея.

5. Разресвате косата си твърде често

Разресването е поредното нещо, което трябва да се извършва правилно, за да не уврежда косата ви. Разресването на косата води до растеж на косата, тъй като подобрява кръвообращението, но не бива да прекалявате. Прекално честото разресване може да причини косопад. Най-добре е да разресвате косата само 2 пъти дневно- сутрин и вечер. 

6. Спите с мокра коса

На всеки се случва да е толкова изморен, че да си легне с мокра коса, но това е много вредно. Косата е най-уязвима, когато е мокра. Лягането с мокра коса може да причини начупване на косъма, а влагата по скалпа може да причини появата на гъбички и съответно пърхот. 

7. Използвате сешоари и преси твърде често

Колкото по-рядко използвате преси и други уреди, толкова по-красива коса ще имате. Топлинната обработка е едно от най-лошите неща, които можете да направите за косата си. Особено ако косата ви е прекалено суха, избягвайте тези уреди. 

8. Къпете се с вода с неподходяща температура

Неправилната температура на водата може да бъде много вредна за косата ви, защото има специфична температура, която трябва да се използва за различните неща. Тъй като горещата вода отваря порите и почиства добре, най-добре е да масажирате скалпа и да измиете косата си с топла вода. От друга страна, измийте балсама си със студена вода, тъй като тя задържа влагата в косата.

9. Не ядете достатъчно протеини

Протеините са важни и за косата, ето защо трябва да сме наясно какво консумираме, ако търсим дълга, силна и лъскава коса. Косата е изградена от протеини, така че всяка храна, базирана на протеини, като яйцата, ще я направи още по-силна и по-здрава.

10. Не си правите маски и избягвате маслата за коса

Косата трябва да бъде подхранвана редовно и използването на маски е най-добрият начин това да се случи. Също така маслата са много полезни за косата, особено ако тя е суха и изтощена. Не се страхувайте да използвате масла и си правете маски редовно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay