Има ли връзка между цигарите и теглото

Пълнеем, когато спрем да пушим

Има ли връзка между цигарите и теглото

"Ти нали щеше да ги спираш /цигарите/?", питам аз приятелка, с която не съм се виждала от сума ти време. "Спрях ги, напълнях, реших пак да ги почна.", троснато ми отвръща тя.

 

И не е единствената. Неведнъж съм разговаряла с познати за никотиновите им навици, опитите им да откажат цигарите и последиците от ограниченията. Оказва се, че всички те свързват никотиновия отказ с покачване на килограмите. И с право, според специалистите в областта.

 

Всъщност действието на никотина върху мозъка оказва влияние за промяната в теглото. Както е известно, веществото достига го мозъка чрез кръвта , където започва да действа на центъра за контрол на глада. В опита си да се откажат от вредния навик обаче, пушачите губят този начин за потискане на своя апетит.

 

Никотинът е силно пристрастяващ, поради факта, че се свързва с рецептори на повърхността на клетките /заради него се наричат и N-рецептори/.

 

Статистиката сочи, че бившите пушачи напълняват с близо 5 килограма.

 

И все пак изборът на живот без тютюнев дим е най-доброто решение, което можете да вземете за здравето си. Няколкото килограма в повече могат да се унищожат, но не и вредата на тютюневия дим над организма. Всички знаем, че съществуват и начини за контролиране на глада, включващи специални дъвки, таблетки или пластири, стига да има желание. 

 

Преди всичко първата крачка е себеосъзнаването, подкрепено от силната и несклонима воля.

36 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.06.2011|16:25
Няма човек, който да е отказал цигарите и да не е напълнял. Със сигурност си струва да се качат няколко килограма, но ако не се тъпчем докато се борим с никотиновия глад, не мисля, че ще се получи този ефект. Спирала съм цигарите и не съм качвала килограми, точно защото се стремях да не ям повече от обикновено. Може би навика да имаме нещо в устата ни кара да прибягваме към храната?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay