Как да изберем дали да разресваме косата си с гребен или с четка

Гребен или четка за коса?



Косата, наред с обувките, шоколада и упоритото любопитство, е една от най-големите женски мании. Днес знаем, че няма нужда всяка вечер да я разресваме по 100 пъти, но за сметка на това често се колебаем в избора на продукти и средства за нейното третиране. Докато в представите ни за жена, сресваща косата си пред огледалото почти винаги визуализираме в ръката й голяма четка, а не гребен, то се оказва, че и двете средства са еднакво полезни. Просто трябва да изберем най-удачния вариант за конкретния тип коса и прическа.

 

Гребени
Гребенът е класическото средство за разресване на косата. За предпочитане е да изработен от естествен материал, например дърво, за да не създава статично електричество. Дървените гребени са подходящи и за нанасяне на подхранващи маски, защото не влизат в химическа реакция с козметичните съставки.


Гребенът с редки зъби е щадящ за косата и можете да го използвате както след баня, при мокра коса, така и ако гривата ви е много дълга и лесно се оплита. Редките зъби за за предпочитане само за много къси прически или ако искате да приберете косите си на опашка. С тях можете и леко да топирате корените, за да постигнете повече обем.

Кръгли четки
Цилиндричните четки се използват по време на сушенето на косата с сешоар. С по-големите ще придадете максимален обем на прическата си, а с по-малките можете да оформите къдрици. За гладка и права коса изберете модел с дълги метални или пластмасови власинки, които ще издърпат косъма до съвършенство. Чупливата пък изправяйте с четка от естествен косъм. Така ефектът ще се запази по-дълго, а косата няма да се наелектризира.

Плоски четки
С тях може, както да разрешете косата, така и да я оформите. В този смисъл плоската четка може да бъде добър компромис между гребена и кръглата четка. Зъбчетата й могат да бъдат изработени както от естествен косъм, така и от метал и пластмаса. Това, за което трябва да внимавате е материалът на четката, да не наранява кожата на главата и минимално да наелектризира косъма. Най-щадящи са четките от конски косъм и от свинска четина.

За да сте сигурни, че четката няма да е твърде агресивна към скалпа ви, още в магазина направете един прост тест - прекарайте зъбчетата на й по чувствителната вътрешна страна на ръката. Ако не се появи зачервяване, значи четката е подходяща и можете да си я закупите.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay