Най-ужасните съвети за красота

Още в Древността жените си умирали да изглеждат добре. Умирали си буквално.

<p>Елизабет Тейлър като Клеопатра</p>

Елизабет Тейлър като Клеопатра

Максимата "Трай, бабо, за хубост!" не идва от бабите ни, а от много по-далечните прадеди. Ако ви се струва, че в днешно време хората се побъркват в стремежа си да изглеждат добре, може би е време да преразгледате мнението си. Истината е проста - човечеството винаги си е било побъркано.

Пластични операции, солариуми, вредни химии... Да, всички тези неща се приписват на настоящето, но козметичните практики в миналото също не са били "цветя за мирисане". Дори са се намирали много далеч от подобно определение. Ето само част от установените доказателства за това.  

Червило от смачкани мравки, кръв от бръмбари и пчелен восък 
Чудно как толкова много мъже са имали желание да целуват Клеопатра! Вероятно не са знаели по какъв начин тя правела устните си да изглеждат изкусително. Посочената смесица от гадни съставки се нанасяла преди лягане, за да престои цяла нощ.

Очна линия с отрова 
Древните египтяни са известни с умението си да издължават очите си с черна боя. Тя не служела само за красота - смятали, че по някакъв начин ги предпазва от боговете. Да, ама предпазването всъщност е имало обратен ефект, тъй като въпросният тъмен грим съдържал олово. А натравянето с него може да доведе до гърчове, кома и смърт. 

Гнусотиите на древните гърци и римляни 
В Елада лекували разнообразни проблеми с "помощта" на човешки изпражнения, урина и менструална кръв. Животинската мас пък била смятана за страхотно средство в борбата с оплешивяването. Римляните по нищо не отстъпвали в състезанието по гнусотия, тъй като използвали плацента и тор за лекарства, а пепелта от охлюви била тяхната тайна за премахване на лунички.  

Кална баня с крокодилски изпражнения 
Това също се радвало на голяма популярност по онова време. Древните били решили, че екскрементите от крокодил могат сериозно да забавят процеса на стареене. Някои богаташи дори се глезели с маски за лице от чудотворния материал. Единственият му плюс е, че поне от него никой не е умрял - нещо, което не може да се каже за повечето козметични решения в настоящия списък.  

Маска за лице от пот 

Римляните имали и друго брилянтно хрумване за поддържане на кожата. Карали робите си да събират потта от гърбовете им, но не я изхвърляли. Жените я смесвали с мръсотия от земята и олио, след което третирали с получената гадост лицата си. 

Най-ужасните съвети за красотаКейт Бланшет като Елизабет IВъглени за хубав дъх 
Древните римляни отново имат пръст в това, но дамите през XVIII век също не се колебаели да дъвчат въглени, за да освежават устата си. Заедно с по-приятния дъх, това им носело и удоволствието да демонстрират черни зъбки. 

Боя за коса от олово, негасена вар, сяра и вода

Кралица Елизабет I, управлявала Англия от 1558 до 1603, е известна с много неща, между които изпъкват и рижавите ѝ къдрици. Само че нейните слуги не са имали възможност просто да отидат до магазина и да купят най-скъпата боя. Вместо това били задължени да приготвят смес от горепосочените съставки. Освен почервеняване на косата, консистенцията причинявала гадене, главоболие, също и редовно кръвотечение от носа.

Друга боя за коса, този път от къна, попови лъжички и кръв на крава
Тази отвратителна рецепта се използвала от жените в Иран.

Още малко за косата 
За да постигнат закачливи руси оттенъци, венецианските хубостници втривали лъвска урина в къдриците си, преди да ги изложат на слънце. Арабките търсели блясък за гарвановочерните си коси чрез същия "продукт", само че произведен от камила

Пудра от олово
Дребната шарка съвсем не била дребен проблем по време на Средновековието и Ренесанса. За да прикрият белезите от нея, пък и в желанието си да показват възможно най-бледи лица, дамите се мацали с оловно белило. Това е другата крайност на съвременното прекаляване със солариума и тази крайност била не по-малко опасна. Имало доста смъртни случаи от натравяния с олово, но въпреки това практиката запазила популярността си в продължение на векове.

Перука със свинска мас и плъхове
Знаете ги онези огромни изкуствени бели коси, които били на мода в кралските дворове на XVIII век. Но знаете ли, че освен ужасния си вид, те създавали и ужасни проблеми на почитателите си? С времето модните перуки ставали все по-големи и тежки, заради което в един момент се наложило използването на свинска мас, която да ги държи. Звучи гнусно, но това е най-малкият проблем. Свинската мас има свойството да привлича въшки и плъхове. Благородниците стигали до положение, в което слагали клетки или капани около косите си по време на сън.

Тения вместо диета 

Ако все някак сте "преглътнали" досегашната информация, то тази точка със сигурност ще ви приседне. И ще ви се повдигне от нея. В желанието си да бъдат слаби, някои англичанки от началото на миналия век нарочно гълтали тении. Нужно ли е да обясняваме, че освен голяма част от храната в организма им, плоските червеи изяждали и здравето на тези безразсъдни жени?

Най-болезненото обезкосмяване 
Смятате, че с епилатор боли? Може би следващия път ще го изтърпите по-лесно, ако си спомните, че през 40-те на миналия век военният недоимък е принуждавал жените да се търкат с шкурка, докато се отърват от нежеланите косми. Преди тях пък дамите от Ренесанса си приготвяки домашна кола маска от негасена вар и арсеник. 

Най-ужасните съвети за красота"Мемоарите на една гейша"Китайско мъчение на стъпалата 
Всички сме чували за манията на някои народи да удължават вратовете, черепите или други части от тялото на децата. Кой знае защо, такива били стандартите им за красота. Според нас обаче нищо не може да се сравнява с отвратителните методи, използвани от китайците за постигане на малко женско стъпало. Снимките с резултатите са потресаващи, така че няма да ги публикуваме тук. Но ако последвате този линк, ще видите за какви извращения става въпрос.

Фекалната тайна на гейшите 
Ако си мислите, че да ви наака птиче е нещо лошо, може би е време да промените възгледите си. Такъв би бил съветът на японските гейши. В продължение на столетия те почиствали лицата си с екскременти от славей. Искрено се надяваме, че тази практика вече не съществува.

Крем против акне с халюциногенен ефект 
Това е от по-новата история. Руският д-р Покитонов предлагал на пациентите си мазило от вазелин и ерготин - "забавната" съставка в халюциногените. Има логика. След като бъде вкаран в нереално и свръхинтересно пътешествие на ума, кой ще ти мисли за пъпки?

Смятаме, че е подходящо да завършим  с няколко съвета от "Енциклопедия с поразителни факти и полезна информация", издадена през 1889 година. "Ако жените искат да управляват, контролират и поддържат уважението на своите съпрузи, бащи, братя, любовници, или дори братовчеди, те трябва по всяко време да изглеждат възможно най-хубави." Ето как се постига това според автора на енциклопедията:

- Къпането трябва да се осъществява веднъж седмично, но ако е възможно, препоръчително е три пъти в седмицата тялото да се почиства с мокра гъба.

- Една капачка амоняк във ваната действа като сапун и почиства порите "така, както го прави и белината".

- Нищо не е по-събланително от блясъка в очите. Трикове за постигането му: "миене със сапунена пяна", което може да се замени и с пръсване на малко парфюм в окото; ако не искате да ви щипе, вариантът се състои в "половин дузина капки уиски и същото количество одеколон, изядени върху бучка захар".

Най-ужасните съвети за красотаКирстен Дънст като Мария Антоанета
- За разлика от очите, косата не бива да се мие с нищо. Водата е "вредна" за нея. Прахта от главата може да се избърсва с кърпа, също и посредством усърдно ресане - по половин час на ден.

- Лицето пък съвсем никога не трябва да се мие. Просто обтривайте страните си с "миро от глицерин", след което "подсушавайте с кожа от дива коза или памучна фланела". "Красивата дама" буди възхищение, ако "не си е мила лицето от три години, а въпреки това то винаги е чисто, розово, сладко и предразполагащо към целувки".

- Ако е възможно, не си мийте и ръцете. Изобщо не докосвайте вода с тях.

- Според енциклопедията, всеки ден трябва да се прави следното: "дамата се съблича гола, сяда до прозореца" и не мърда от мястото си поне час. Чакайте, прозорци не бяха ли онези елементи от дома, през които външните лица могат да наблюдават какво става вътре?

- Миглите трябва да бъдат възможно най-къси, препоръчва се честото им подстригване.

- Възможно най-рано в живота си всяко момиче трябва да се замисли за формата на своите устни и за възможността да я подобри. Това става чрез търпеливото им смучене.

- Последният написан съвет е жените, следвали препоръките, да не признават пред кандидатите за ръката си как точно поддържат своята красота. Това щяло да ги отблъсне. Най-сетне нещо, с което се съгласяваме! 
 

111 12
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 30.05.2013|13:49
оле добре че не живея във време в което се използват такива гнусотии за разкрасяване
24
Не е посочен 19.12.2012|10:41
Какви са тези глупости, Това беше крайно излишна статия.
23
Не е посочен 29.10.2012|14:43
Отвратителни съвети. Да не си мият лицата и ръцете!
22
Не е посочен 29.10.2012|14:32
Никак не им е било лесно на жените едно време!
21
Не е посочен 29.10.2012|14:27
"Възможно най-рано в живота си всяко момиче трябва да се замисли за формата на своите устни и за възможността да я подобри. Това става чрез търпеливото им смучене." - ха! Да бе!
20
Не е посочен 29.10.2012|14:17
Да се радваме, че времената са напреднали и няма нужда да се мажем с такива нещша!
19
Не е посочен 29.10.2012|14:10
Тези съвети наистина са потресаващо ужасни!
18
Не е посочен 29.10.2012|13:57
Култова! Направо как да устои човек!
17
Не е посочен 29.10.2012|13:25
Това за стъпалата съм го виждала./... мисля,че имаше тема по нешънъл джиографик за това!
16
Не е посочен 29.10.2012|13:24
Тения вместо диета?! ЙЕС БЕ!!
15
Не е посочен 29.10.2012|13:23
Боята за коса на Елизабет 1 с олово дали не е била вредничка?? То за това често ѝ се е гадело, течяло ѝ е кръв от носа и т.н. Тия хора са били доста зле.
14
Не е посочен 29.10.2012|13:22
И това е вярно. Сега най-големия мит който трябва да се пребори е, че като не ядеш, слабееш!! ТОВА просто НЕ Е вярно!
13
Не е посочен 29.10.2012|13:21
Лоши са, защото хората не са имали информация, не са са интересували истински за нещата и не се знаели. А пък сега е обратното, твърде много информация ни залива от всякъде и направо се побъркваме от това, кое по-напред да следваме и да ползваме.
12
Не е посочен 29.10.2012|13:20
Както в древността, така и в Средновековието извращенията са били уникално луди, които са си правили хората! Добре, че вече никой не мисли водата за вредна :))
11
Не е посочен 29.10.2012|13:20
Тав с екскрементите от славейчета май се прилага и до днес и май фен му е Том Круз... Все ми се струва, че има и други начини човек да изглежда красив.
10
Не е посочен 29.10.2012|13:19
Знаех, че по време на ренесанса хората са се страхували от водата, но всъщност това е наистина нещо наистина страшно - да си слагат вода във водата, и всички останали извращения?! Да не се къпят?! Кой знае ние сега какви безумия си причиняваме и си мислим, че са правилни, но чак след векове ще открият истината:)
9
Не е посочен 29.10.2012|13:18
"Красивата дама" буди възхищение, ако "не си е мила лицето от три години, а въпреки това то винаги е чисто, розово, сладко и предразполагащо към целувки". - Не мога просто! Това е покъртително!!
8
Не е посочен 29.10.2012|11:59
Потресена съм направо! Какви са тези ужасни съвети!
7
Не е посочен 29.10.2012|11:52
Къси мигли>?! Това ме изуми! А сега никоуй не ги иска!
6
Не е посочен 29.10.2012|11:44
Много лоши съвети за красота, ако е на тази цена по-добре да си ходим грозновати. И аз се питам ако са знаели какви съставки е имало на устните на Клеопатра как са я целували.
5
Не е посочен 29.10.2012|11:34
Потресаващи са някои от тези съвети! Аз не мога да повярвам!
4
Не е посочен 29.10.2012|11:21
Aууууу! Направо ми се повдигна! Ужасно!
3
Не е посочен 29.10.2012|11:02
- Възможно най-рано в живота си всяко момиче трябва да се замисли за формата на своите устни и за възможността да я подобри. Това става чрез търпеливото им смучене. Тия никак не са били в час!
2
Не е посочен 29.10.2012|10:48
Това с тениите обаче направо ме втрещи! Не че и сега някои дами не вървят към смъртта с екстремните си диети...
1
Не е посочен 29.10.2012|09:44
колко гнусно е всичко това
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay